Opgeleverde woningen staan er prachtig bij op Hilversums landgoed

11 juni 2021 Landschappelijk wonen, Oplevering, Projectnieuws, Woningbouw

De boswoningen en het landschapsplan op Landgoed Monnikenberg zijn opgeleverd. MIX architectuur ontwierp de 32 grondgebonden woningen voor de bosrijke nieuwe woonbuurt in Hilversum.

De woningen liggen op een unieke landschappelijke locatie, op de grens van het besloten bos en de open heide. In nauwe samenwerking met landschapsarchitect Bosch Slabbers en stedenbouwkundige SVP ontstond een integraal plan waarin bebouwing en landschap op een natuurlijke wijze samengaan. De overgang tussen het besloten bos en de open heide was het thema voor de inrichting van het landschap. Bewegend door het gebied ontstaan subtiele verschillen in landschap en bebouwing die elkaar daarmee versterken. Doorzichten naar het omliggende landschap versterken de relatie met de natuur. Het bijzondere woonmilieu geeft door de integrale visie op landschap, stedenbouw en architectuur ruimte voor een maximale natuurbeleving.

Alzijdige bosvilla’s

De woningen zijn verdeeld in vrijstaande woningen, twee-, drie- en vier-onder-één-dakwoningen. Elk volume is zo vormgegeven dat het zich als een alzijdige bosvilla presenteert. Variatie in de bouwmassa’s en materiaaltinten zorgt voor een rijke schakering met een sterke samenhang.

Gevarieerd woon-zorglandschap

MIX maakte het ontwerp in opdracht van HPG. Aannemer Driesten Harskamp nam de bouw voor zijn rekening. Constructeur was WSP (voorheen Lievense).  Het voormalige landgoed Monnikenberg wordt een gevarieerd woon-zorglandschap waar binnen een stevig landschappelijk raamwerk ruimte ontstaat voor nieuwe functies als zorg, wonen en recreëren.

Lees meer over Landgoed Monnikenberg