Appartementengebouw Bloemkwartier in Ede

Opgeleverd Bloemkwartier vormt eenheid met oude legeringsgebouwen

27 februari 2020 Ede, Oplevering, Projectnieuws, Woningbouw

Aan de toegangsweg van het Simon Stevinterrein in Ede is onlangs appartementengebouw Bloemkwartier opgeleverd. MIX architectuur ontwierp de 30 appartementen in opdracht van Kelderman Bouw in Ede. Wat meteen opvalt is het samenspel van de nieuwbouw met de bestaande bebouwing.

Langs de monumentale entreeroute vormen de twee bestaande legeringsgebouwen en het nieuwe cluster een sterke eenheid. De integratie van een aantal essentiële elementen van de kazernegebouwen in de nieuwbouw versterkt de samenhang tussen oud en nieuw.

Samen en toch verschillend

Ondanks de paralellen met de oude bebouwing is de nieuwbouw ook duidelijk onderscheidend. Door een ingetogen en abstracte uitwerking van de architectuur blijft het nieuwe volume ondergeschikt aan zijn monumentale buren. De sobere maar krachtige vormentaal refereert naar het bestaande en krijgt tegelijkertijd een eigentijdse uitwerking.

Op de halfverdiepte plint rusten drie lineaire volumes met een symmetrisch zadeldak. De bewerking van de twee kopgevels geeft logische verschillen tussen noord en zuid. Door het ritme van de ingesneden balkons in de langsgevels ontstaat een heldere geleding zonder de hoofdvorm te veel aan te tasten. Het middelste bouwvolume is voorzien van een glazen kap. Zo krijgt het gebouw een verrassend hart met een ruimtelijk spel van loopbruggen in een licht en sfeervol atrium.

Gevarieerd woningaanbod

Het ontwerp omvat 30 appartementen in verschillende groottes. Door de variatie in de kopgevels en de kap op de derde laag is er een breed scala aan appartementen. De woningen variëren in oppervlakte van 90 tot 120 vierkante meter en hebben twee of drie slaapkamers. Net als bij de bestaande gebouwen bevindt de entree zich in het kopgebouw aan de noordzijde. In het collectieve atrium is er plek om elkaar te ontmoeten. Via loopbruggen die in de open ruimte hangen kom je bij de appartementen. In het halfverdiepte souterrain bevinden zich 30 individuele bergingen en 51 parkeerplaatsen.

Nieuwbouwwijk Simon Stevin

MIX architectuur en opdrachtgever Kelderman Bouw haalden de opdracht middels een prijsvraag binnen. Bloemkwartier is onderdeel van nieuwbouwwijk Simon Stevin. In deze wijk op een van de voormalige kazerneterreinen in Ede worden 500 woningen gebouwd.

Lees meer over Bloemkwartier