MIX wint Gouden IJsselsteen 2020 voor De Groene Oase

10 september 2020 Award

MIX architectuur is de winnaar van de Gouden IJsselsteen 2020 in de categorie Groot. De vakjury wees het project De Groene Oase aan als beste ruimtelijke plan van het jaar in gemeente Capelle aan den IJssel. MIX maakte de totaalvisie voor het woonpark met twintig parkwoningen. Dit gebeurde in opdracht van Nederlandse Bouw Unie (NBU) en in samenwerking met MAAKspace.

De Gouden IJsselsteen is een tweejaarlijkse prijs die gemeente Capelle aan den IJssel uitreikt om gezamenlijk trots te zijn én te blijven op de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente. De prijs bestaat dit jaar uit een vakjuryprijs in vier categorieën en een publieksprijs. In totaal streden bijna 30 plannen die zijn gerealiseerd in 2018 en 2019 om de prijzen. De vakjury over De Groene Oase van NBU, MAAKspace en MIX: “Het ontwerp voegt echt iets nieuws toe aan de kwaliteit van Capelle aan den IJssel.”

Ontmoeting staat centraal in unieke buurtschap

De woningen liggen ontspannen en informeel in een parkachtige omgeving. Het woonpark heeft een uitnodigend karakter; levensloopbestendig wonen en sociale duurzaamheid komen op natuurlijke wijze in een campusachtige setting samen. Het is een plek waar verschillende doelgroepen elkaar kunnen treffen en die een logische verbinding vormt met het centrum. Bovenal doet de plek geen afbreuk aan het huidige karakter van de omliggende groenstructuur en bebouwing. Een fijnmazig netwerk van paden verbindt loop- en fietsroutes van omliggende wijken met het nabijgelegen centrum. Op een aantal locaties zijn ontmoetingsplekken toegevoegd. Deze zijn in samenspraak met de buurt ingevuld. Ze bieden plaats aan jong en oud, kleine en grote groepen om te ontmoeten, zitten, kijken, praten en spelen.

Kleinschalig woonpark met open uitstraling

In De Groene Oase staan vier nieuwe volumes met in totaal twintig parkwoningen naast de bestaande kerk. Elk volume heeft een eigen, unieke woningtypologie. Gevarieerde bouwvolumes met platte daken versterken het onderscheidende karakter. Elk afzonderlijk blok ‘speelt een spel’ met het hoofdvolume in baksteen en de overgangen in staal, hout en glas. Zo ontstaan interessante, alzijdige sculptuurtjes met een open en vriendelijke uitstraling naar de groene omgeving. Als vanzelfsprekend zijn de tuinen en terrassen opgenomen in deze sculpturen. De combinatie van genuanceerde bakstenen in lichte, natuurlijke tinten en de houten lamellen zorgt dat bebouwing en landschap naadloos in elkaar overgaan.

Lees meer over De Groene Oase