MIX is met Landgoed Monnikenberg genomineerd voor de Hilversumse Architectuurprijs

13 maart 2023 Awards, Duurzaamheid, Landschappelijk wonen, MIX in de media, Woningbouw

Woonbuurt Landgoed Monnikenberg is genomineerd voor de Hilversumse Architectuurprijs 2023. MIX ontwierp de totaalvisie voor de bosrijke woonbuurt met 32 grondgebonden woningen in opdracht van Hugenholtz Property Group. Van alle gebouwen die in 2021 en 2022 zijn opgeleverd in Hilversum zijn tien projecten genomineerd voor de award.

Het voormalige landgoed Monnikenberg is getransformeerd tot een gevarieerd woon-zorglandschap met zorg, wonen en recreatie binnen een stevig landschappelijk raamwerk. Als onderdeel van deze gebiedsontwikkeling ontwierp MIX architectuur 32 woningen op een unieke landschappelijke locatie, op de grens van besloten bos en open heide. Doel was het woonprogramma met een zorgvuldige, integrale aanpak optimaal in het bestaande landschap in te passen.

Maximale natuurbeleving

De overgang tussen het besloten bos en de open heide was het thema voor de inrichting van het landschap. Bewegend door het gebied ontstaan subtiele verschillen in landschap en bebouwing die elkaar daarmee versterken. Door de woningen uitgekiend tussen de bestaande bomen te plaatsen ontstaat een spel tussen natuur en architectuur. Vervolgens versterken de doorzichten naar het landschap de relatie met de natuur. We zijn er trots op dat het bijzondere woonmilieu door de integrale visie op landschap, stedenbouw en architectuur ruimte biedt aan maximale natuurbeleving.

Alzijdige, gevarieerde bosvilla’s

De woningen zijn verdeeld in vrijstaande woningen, twee-, drie- en vier-onder-één-dakwoningen. Elk volume is zo vormgegeven dat het zich als een alzijdige bosvilla presenteert. Door een beperkt aantal modules op een verschillende wijze met elkaar te combineren ontstaat een gevarieerd palet aan sculpturale bouwmassa’s. De ‘optoppingen’ (midden, voorkant, zijkant) reageren op het landschap en bieden maximaal ruimte aan uitzicht, lichtinval en bestaande bomen. De natuurlijke variatie – geen boom is hetzelfde – komt terug in de bouwmassa’s en materiaaltinten. Dit resulteert in architectuur met een rijke schakering, sterke onderlinge samenhang en voelbare relatie met de natuur.

Vakjury en publiek kiezen winnaars Hilversumse Architectuurprijs

De Hilversumse Architectuurprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan de ontwerper van het beste gebouw dat in de afgelopen periode van twee jaar in Hilversum is gebouwd en opgeleverd. Initiatiefnemer Stichting Hilversumse Architectuurprijs nomineert voor iedere editie tien gebouwen. De presentaties van de genomineerde projecten zijn onderdeel van de tentoonstelling ‘Wonen, Werken en Ontmoeten’ in het Dudok Architectuurcentrum. Een vakjury kiest uit de genomineerden de winnaar van de Vakprijs. Het publiek kan via de website van De Gooi- en Eemlander tot 4 april stemmen op hun favoriet. Het gebouw met de meeste stemmen wint de Publieksprijs. Donderdag 20 april worden de winnaars bekendgemaakt.

Opdrachtgever: Hugenholtz Property Group
Architectuur en stedenbouw: MIX architectuur
Landschapsarchitect: Bosch Slabbers
Supervisor stedenbouw: SVP
Aannemer: Driesten Harskamp

Stemmen Hilversumse Architectuurpijs