MIX architectuur wint tender voor duurzame woontorens Rotterdam

9 maart 2020 Duurzaamheid, Projectnieuws, Rotterdam, Stedelijk wonen, Tenders, Woningbouw

De ontwikkeling van het Bramantecarré en de Berninitoren betekent een nieuwe stap in de gebiedsontplooiing van de wijk Prinsenland in Rotterdam. Voor de uitvoering van de twee duurzame woontorens koos de gemeente deze maand voor een ontwerp van MIX architectuur in Ede in opdracht van Nederlandse Bouw Unie (NBU).

Na een selectieprocedure waardeerde de Directie Stadsontwikkeling van gemeente Rotterdam het ontwerp van MIX architectuur als beste. De inschrijving werd op alle punten positief beoordeeld. Het plan voorziet in 24 huurappartementen in het Bramantecarré en 72 koopappartementen plus 102 parkeerplaatsen in de Berninitoren.

Woonbuurt verrijken

De opgave maakt onderdeel uit van de ambitie van gemeente Rotterdam om tussen 2018 en 2021 te starten met de bouw van 18.000 duurzame en toekomstbestendige woningen. Vergroening, verdichting en verduurzaming zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Renovatie van de huidige bebouwing en verrijking van het parklandschap geven de wijk Prinsenland een kwaliteitsimpuls. Het nieuwe Bramantecarré en de Berninitoren zijn onderdeel van een integrale planvisie waarin MIX architectuur bijzondere aandacht besteedt aan de ligging in het collectieve parklandschap en het bevorderen van contact en interactie.

Het uiterlijk van de nieuwe woontorens zoekt aansluiting bij de bestaande strokenbebouwing. Tegelijkertijd voegen de gebouwen kwaliteit toe aan de woonbuurt: ze nemen geen plek in, maar maken juist plek voor ontmoeting. Er ontstaat nieuwe ruimte voor verbinding tussen verschillende doelgroepen. Zowel het programma als de architectuur van de gebouwen laat dit zien.

Alzijdig wonen in het groen

De begane grond van het Bramantecarré krijgt door de ruimte met maatschappelijke functie een open karakter. De positionering van deze ruimte zorgt voor connectie met de omliggende functies, zodat een levendig healthplein kan ontstaan. In de zes bouwlagen boven de plint komen 24 flexibel in te delen driekamerappartementen met op de hoek gelegen terrassen. In de gevel geïntegreerde bloembakken en nestkasten maken het gebouw natuurinclusief.

Duurzaam icoon aan het water

De Berninitoren krijgt een markante positie in Prinsenland. Boven de plint – eveneens met maatschappelijke functie – komen twintig woonlagen met in totaal 72 appartementen. Met zijn afgeronde vorm, transparante uitstraling en open plint is het een eigentijds icoon aan de plas. In de gevel geïntegreerde pv-panelen voorzien in het grootste deel van de energievraag van het gebouw en maken het duurzame karakter van de toren duidelijk zichtbaar.

Kwalitatieve parkeeroplossing

Door de parkeerruimte van de Berninitoren geheel onder de grond te plaatsen ontstaat daarboven een levendig, openbaar plein aan de Prinsenplas. Langs en door de transparante plint is er vrij doorzicht naar het water. Deze zichtlijn wordt verder versterkt door het dek getrapt uit te voeren. Autoliften zorgen voor 30 extra parkeerplaatsen, wat het totaal op 102 brengt. Deze kwalitatieve parkeeroplossing met openbaar dek biedt een verrijking van de openbare ruimte en verkleint de druk op de omliggende parkeerfaciliteiten.

MIX architectuur maakte het winnende ontwerp in opdracht van Nederlandse Bouw Unie. Verhoeven De Ruijter is verantwoordelijk voor de landschappelijke visie. Verder waren constructeur Goudstikker De Vries en duurzaamheidsadviseur Merosch betrokken bij de inzending. Naar verwachting start de bouw van de twee woontorens in de tweede helft van 2021.

Lees meer over Berninitoren en Bramantetoren