MIX architectuur ontwerpt villa voor maximale landschapsbeleving

10 mei 2021 Duurzaamheid, Landschappelijk wonen, Woningbouw

Aan het meer onder aan de Grebbeberg in Rhenen brengt MIX architectuur landschapsbeleving en privacy samen in Villa M. Ook duurzaamheid en luxe zijn vakkundig op elkaar afgestemd.

Het uitzicht op de bijzondere plek aan het water onder aan de Grebbeberg is de basis van het ontwerp van Villa M. Na uitgebreide modellenstudies ontstond een bewerkte L-vormige plattegrond die de waterkant volgt en de tuin omarmt. De woonkamer hangt boven het talud en is gespannen tussen het meer en de intieme tuin op de zon. Deze ligging resulteert in een prachtig uitzicht vanuit de woning en het vrije gevoel boven het water te wonen. Ook vanuit de hoge entreeruimte, met de trap als spil in de hoekverdraaiing, heb je een spectaculair dubbelhoog uitzicht naar de natuur. De oost-westligging maakt ten slotte gedurende de dag maximaal gebruik van het zonlicht.

Relatie met het landschap

Een krachtig lijnenspel tussen open en dicht zorgt ervoor dat de villa goed landt op de plek. Uitkragende terrassen aan de open waterzijde zijn een verlengstuk van de woonruimte en versterken de relatie met het landschap. Ze zorgen ook voor zonwering voor de verdiepingshoge ramen en plasticiteit in de gevel. De straatzijde kenmerkt zich door de royale overkraging voor het parkeren van meerdere auto’s. Het volume daarboven heeft een krachtig ritme van uitkragende baksteen lamellen. Deze combineren privacy en lichtval in de gang. Aan de andere zijde van dit volume openen de slaapvertrekken zich naar de besloten tuin.

Duurzame keuzes

De villa combineert een luxe uitstraling met duurzame keuzes zonder in te leveren op comfort. Drie bodemwarmtepompen verwarmen de woning in de winter en zorgen voor aangename koeling in de zomer. De warmtepompen hebben elk een eigen bron op circa 300 meter diepte. Triple glas, brede overstekken en automatische buitenzonwering dragen ook bij aan het voorkomen van ongewenste opwarming. Op het dak liggen pv-panelen en de woning is voorbereid op de plaatsing van zoutaccu’s. Als deze op hun plek staan is de woning volledig off-grid, met het behoud van luxe, zoals bijvoorbeeld de wellnessruimte in het souterrain.

Materiaal met zorg gekozen en ontwikkeld

Een zorgvuldige materialisatie vergroot de natuurbeleving vanuit de villa. De plint komt omhoog uit het groene talud en is uitgevoerd in grove leisteen. Boven deze massieve plint komt de juist lichtere bouwmassa extra los van het talud. De gevels zijn uitgevoerd in de lichtgrijze baksteen Kolumba. De langformaat steen versterkt de horizontale geleding en de relatie met het uitzicht. De hardhouten gevellamellen passen bij de natuurlijke omgeving en geven een fijne ritmiek. Hardglazen balustrades en wit gestucte plafonds van de terrassen maken de woning af.
Voor de villa ontwikkelden MIX architectuur en het Deense Petersen Tegl verschillende unieke formaten voor toepassing aan de buiten- én binnenzijde van de woning. Deze custom-made stenen zijn onder meer gebruikt voor de verticale lamellen aan de straatzijde en voor de diverse stompe en spitse binnen- en buitenhoeken.

MIX architectuur ontwierp Villa M voor een particuliere opdrachtgever. Morrenbouw uit Woudenberg was de hoofdaannemer. Verder waren constructeur WSP (voorheen Bartels Ingenieurs), interieurarchitect Marco van Veldhuizen, W-installateur Campus, E-installateur Delektro en adviseurs Visietech en BTB Titselaar betrokken.

Lees meer over Villa M in Rhenen