MIX architectuur ontwerpt sluitstuk van gebiedsontwikkeling Noorderhaven in Zutphen

14 juli 2022 Duurzaamheid, Landschappelijk wonen, Projectnieuws, Woningbouw

Met woningbouwproject Pracht komt de afronding van gebiedsontwikkeling Noorderhaven in Zutphen in zicht. In opdracht van Heijmans ontwierp MIX architectuur drie alzijdige appartementengebouwen met in totaal 80 woningen. De volumes zijn zo gepositioneerd en ontworpen dat de bewoners prachtig zicht hebben langs de IJssel.

Pracht ligt aan de noordelijke buitenrand van Noorderhaven. Een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp is transparantie: dit voorkomt dat de gebouwen een fysieke afsluiting vormen van het gebied, ook al zijn ze het sluitstuk van de ontwikkeling. Dit zie je terug in de lichte materialen, de vele raampartijen en de wijze waarop de drie gebouwen in het landschap staan. Ze zijn net wat gedraaid ten opzichte van elkaar en verschillen in hoogte (respectievelijk zeven en negen woonlagen). Samen vormen de gebouwen een krachtig ensemble. Dankzij de variërende onderlinge afstanden zijn ook de ruimten tussen de gebouwen verschillend. Dit zorgt voor dynamiek en sluit aan bij de natuurlijke, glooiende omgeving. Het landschap stroomt als het ware tussen de gebouwen door het achterliggende woongebied in.

Architectuur benadrukt zicht langs IJssel
Omdat de appartementen net wat gedraaid zijn, ontstaat niet alleen een speels geheel, maar is ook het uitzicht maximaal. Vanuit de woningen kijk je met de rivier mee. De horizontale geleding en afgeronde hoeken van de volumes benadrukken de zichtlijnen langs het stroomgebied van de rivier. De zwierige krans geeft de gebouwen een uniek silhouet. De brede balkons met glazen balustrades en de verticale lamellen langs de gevel zorgen voor dieptewerking. De halfverdiepte parkeerkelder verbindt de gebouwen en tilt ze op. Zo heeft iedere woonlaag vrij zicht langs de IJssel, over de uiterwaarden en op het autovrije park. Verdiepingshoge vensters maximaliseren de beleving.

Bekroning van de volumes
De appartementengebouwen zijn uitgevoerd in een licht en natuurlijk kleurenpalet. De gevel komt tot leven en krijgt gelaagdheid door de toepassing van drie verschillende baksteenselecties. Het ton sur ton-metselwerk versterkt de beleving met een rijkheid in genuanceerde kleuren. De bovenste woonlaag van ieder volume heeft een setback aan de rivierzijde. De royale dakterrassen die zo ontstaan omarmen de zes penthouses (circa 190 m2 BVO). De gevel van de bovenste woonlaag is uitgevoerd in reflecterend aluminium composiet in beigebrons voor een rijke bekroning van de sculpturen.

Duurzaam en natuurinclusief wonen
MAAK space is verantwoordelijk voor het ontwerp van het park rond de appartementen. Bewoners komen thuis via wandel- en fietspaden in de groene buitenruimte met begroeiing, speelplaatsen en wadi’s. De inheemse beplanting in het park vormt een heldere aansluiting op de lokale flora en fauna van het uiterwaardengebied. De entree tot de parkeerkelder is aan de rand van het plangebied, zodat het park geheel autovrij is.

De appartementen zijn aangesloten op een collectief systeem van bodembronnen en op de hoogste daken liggen pvt-panelen (thermische zonnepanelen). Iedere woning is voorzien van een warmtepomp om de bronenergie om te zetten in warmte en koude. In de natuurinclusieve gevels zijn nestkasten voor vogels en vleermuizen en insectenstenen voor solitaire bijen geïntegreerd.

Nieuwe ontwikkelingen in historisch Zutphen
Gebiedsontwikkeling Noorderhaven is een nieuwbouwwijk aan de noordkant van de oude binnenstad van Zutphen. Gemeente Zutphen en ontwikkelaar Heijmans realiseren circa 1200 woningen op het voormalige industrieterrein aan de IJssel. Noorderhaven voorziet ook in horeca, winkels, kantoren en een jachthaven. De historie van het gebied blijft zichtbaar door het behoud en renovatie van onder meer de Zutphensche Broodfabriek, Pakhuis Noorderhaven en het Koelhuis. Pracht ligt aan de noordwestzijde, grenzend aan de IJssel en de Houthaven. De 74 appartementen en 6 penthouses zijn op dit moment in verkoop. Heijmans is behalve ontwikkelaar van dit project ook aannemer. Peree Bouwadvies is bij Pracht betrokken als constructeur. Naar verwachting start de bouw in het eerste kwartaal van 2023 en volgt oplevering in 2025.

Lees meer over Pracht Noorderhaven