MIX architectuur geeft met Zwolle Nieuwstad vorm aan groen wonen in de stad (VIDEO)

5 december 2024 Landschappelijk wonen, Sociale woningbouw, Stedelijk wonen, Woningbouw

Op de plek van de oude Renault-garage in de Zwolse wijk Diezerpoort komt Nieuwstad: er verrijzen twee appartementengebouwen in een stadspark. MIX architectuur maakte in opdracht van Bemog Projektontwikkeling het ontwerp van de twee woongebouwen met in totaal 87 appartementen, zowel koop als sociale huur. De vrije sectorwoningen zijn nu in verkoop.

De planlocatie ligt naast het Rooms Katholieke Kerkhof met karakteristieke negentiende-eeuwse elementen. De twee nieuwe volumes zijn zo gepositioneerd dat oude zichtlijnen hersteld worden. De lommerrijke, groene as richting de monumentale kapel wordt weer zichtbaar vanaf de Bisschop Willebrandlaan. Ook stroomt het groen rond de appartementengebouwen door naar zowel de begraafplaats als Park De Hogenkamp. Tussen Nieuwstad en dit park liggen nu nog een tankstation en sportlocatie. Deze voorzieningen maken straks plaats voor groen. Het nieuwe woonveld sluit zo zonder onderbreking aan bij het park en versterkt de groenstructuur in Zwolle. Nieuwstad is een natuurlijk rust- en herkenningspunt langs de weg naar de oude binnenstad.

Samenspel tussen de alzijdige volumes

Het programma is aantrekkelijk voor een brede doelgroep. Het gebouw met negenwoonlagen bevat 61 koopappartementen en het gebouw met 5 woonlagen huisvest 26 appartementen voor sociale huur. De verschillende woningtypen variëren in woonoppervlakte van 59 tot 178 m2.

De gebouwen zijn ontworpen als alzijdige sculpturen in het park. De horizontale uitkragende banden slaan een brug tussen de twee gebouwen onderling en naar de groene omgeving eromheen. De afgeronde hoeken benadrukken deze horizontale geleding en geven meer lucht tussen de gebouwen; ze laten de volumes zacht landen in de landschappelijke setting. Door asymmetrische setbacks zijn de gevels minder massaal en trappen de volumes af naar de centrale entreezone en het baarhuisje op het kerkhof.

Gebouwgebonden groen versterkt omgeving en beleving

De hoogste daken worden ingericht als solargroendak: een combinatie van pv-panelen en groendak. De overige daken krijgen privédakterrassen die verscholen liggen tussen het groen. Alle woningbrede terrassen worden voorzien van verticale houten lamellen en bij de koopappartementen zijn hier geïntegreerde houten plantenbakken aan toegevoegd. Het gebouwgebonden groen maakt de gebouwen een prettige plek voor mens en dier, zorgt voor privacy en verbindt de woningen met het omliggende parklandschap.

 Groene en autovrije entreezone

Het glooiende park rond de woningen is voorzien van natuurlijke wandelpaden. Bestaande bomen worden zoveel mogelijk gehandhaafd, enkele bomen verhuizen op de locatie en er is extra aanplant. Het maaiveld bestaat verder uit kruidenrijk gras, heesters en hagen. Wadi’s zorgen voor opvang en infiltratie van regenwater. Tussen de gebouwen is een groene entreezone waar bewoners van beide gebouwen thuiskomen en plek is voor ontmoeting en ontspanning.

De auto blijft zoveel mogelijk uit het zicht door de gedeelde parkeerbak. Beide gebouwen hebben een collectieve fietsenberging naast de hoofdentree om het gebruik van de fiets te stimuleren. In een van de twee gebouwen is ook een gemeenschappelijke ruimte met keuken die door bewoners gebruikt kan worden als werk- of ontmoetingsplek.

Nieuwstad is nu in verkoop

Het stedenbouwkundig plan van Nieuwstad is van Rijnboutt en het landschapsontwerp is van MAAK space. Verder zijn constructeur Goudstikker De Vries en bouwfysisch adviseurs Nieman en Installatie Advies Groep betrokken. De woningen in het hogere gebouw gingen de laatste week van november in verkoop; woningcorporatie deltaWonen neemt de appartementen voor sociale huur af. Naar verwachting start aannemer Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn in de loop van 2025 met de bouw van Nieuwstad.

 

Lees meer over Nieuwstad