Groen wonen naast de binnenstad
- Plaats Zwolle
- Realisatie 2025 -
- Opgave Twee gebouwen met totaal 87 appartementen (koop en sociale huur)
- In samenwerking met MAAK space
- Opdrachtgever Bemog Projektontwikkeling
Groen wonen in de stad
In de Zwolse wijk Diezerpoort komt op de plek van de oude Renault-garage een groen ingericht woonveld met twee appartementengebouwen: Nieuwstad. Het tankstation en de sportlocatie tussen Nieuwstad en Park De Hogenkamp maken straks plaats voor groen. Het nieuwe woonveld sluit zo zonder onderbreking aan bij het park en versterkt de groenstructuur in Zwolle. Nieuwstad is een natuurlijk rust- en herkenningspunt langs de weg naar de oude binnenstad. Vergroening staat centraal: van openbare ruimte tot en met de privéwoning.
Groenstructuren weer met elkaar verbinden
De planlocatie ligt naast het Rooms Katholieke Kerkhof met karakteristieke negentiende-eeuwse elementen, zoals monumentale kapel, tuinmuur met toegangspoort en baarhuisje. De twee nieuwe volumes zijn zo gepositioneerd dat oude zichtlijnen hersteld worden. De lommerrijke, groene as richting de kapel wordt weer zichtbaar vanaf de Bisschop Willebrandlaan. Ook stroomt het groen rond de appartementengebouwen door naar zowel de begraafplaats als Park De Hogenkamp.
Divers programma voor brede doelgroep
Het programma is aantrekkelijk voor een brede doelgroep. Nieuwstad bestaat uit twee appartementengebouwen: Koopman (negen woonlagen) met 61 koopappartementen en Reiziger (vijf woonlagen) met 26 appartementen voor sociale huur. Beide gebouwen huisvesten verschillende woningtypen die variëren in woonoppervlakte van 59 tot 178 m2. De woningen krijgen royale buitenruimtes die passen bij het wonen in deze groene opzet.
Samenspel tussen de alzijdige volumes
De gebouwen zijn ontworpen als alzijdige sculpturen in het park. De horizontale uitkragende banden slaan een brug tussen de twee gebouwen onderling en naar de groene omgeving eromheen. De afgeronde hoeken benadrukken deze horizontale geleding en geven meer lucht tussen de gebouwen; ze laten de volumes zacht landen in de landschappelijke setting. Door asymmetrische setbacks zijn de gevels minder massaal en trappen de volumes af naar de entreezone en het baarhuisje op het kerkhof.
Gebouwgebonden groen versterkt omgeving en beleving
In de groene omgeving komen vanzelfsprekend ook groene gebouwen: dit krijgt vorm op de daken en aan de gevels. De hoogste daken worden ingericht als solargroendak: een combinatie van pv-panelen en groendak. De overige daken die ontstaan door de setbacks worden natuurdaken met daarin verscholen de privédakterrassen. Alle terrassen worden voorzien van verticale houten lamellen en in gebouw Koopman zijn hier geïntegreerde plantenbakken aan toegevoegd. Het gebouwgebonden groen maakt de gebouwen een prettige plek voor mens en dier, zorgt voor privacy en verbindt de woningen met het omliggende parklandschap.
Natuurinclusief en gezond voor mens en dier
Het ontwerp van Nieuwstad brengt gezondheid voor mens en dier de wijk in. De diverse beplanting is aantrekkelijk voor verschillende diersoorten. Dankzij de aanwezigheid van stuifmeel en dus insecten, hebben ook vogels en vleermuizen hier wat te zoeken. In, op en aan de gebouwen en in de buitenruimte vind je woon-, broed- en verblijfsplekken. In de gevelplantenbakken op het zuidwesten zijn bijvoorbeeld insecten- en vleermuiskasten geïntegreerd. Aan de noordoostgevel zijn dit huismus- en gierzwaluwkasten.
Fijn thuiskomen in de groene entreezone
Het glooiende park rond de woningen is voorzien van wandelpaden in het groen. Bestaande bomen op de locatie worden zoveel mogelijk gehandhaafd, enkele bomen verhuizen op de locatie en er is extra aanplant. Het maaiveld bestaat verder uit kruidenrijk gras, heesters en hagen. Wadi’s zorgen voor opvang en infiltratie van regenwater. Tussen de gebouwen is een groene entreezone waar alle bewoners thuiskomen en plek is voor ontmoeting en ontspanning.
Duurzaam en snel met de fiets naar de binnenstad
Onder de gebouwen en entreezone ligt een gedeelde parkeerbak, zodat de auto zoveel mogelijk uit het zicht blijft. Op het maaiveld is een kleine parkeerplaats met dubbelgebruik: voor bezoekers van de bewoners en de begraafplaats. Beide gebouwen hebben een eigen collectieve fietsenberging. Deze voorziening is op een goed zichtbare en makkelijk bereikbare plek naast de hoofdentrees geplaatst om het gebruik van de fiets te stimuleren. Binnen vijf minuten ben je met de fiets in de oude binnenstad van Zwolle.
Gemeenschappelijke woonkamer is sociaal pluspunt
Om onderlinge contacten te stimuleren en samen te kunnen genieten van de woonomgeving zijn op de begane grond collectieve voorzieningen opgenomen. Behalve een collectieve fietsenberging is er in gebouw Koopman ook een gemeenschappelijke ruimte met keuken die door alle bewoners gebruikt kan worden, bijvoorbeeld als werk- of ontmoetingsplek. De woonkamer ligt direct naast de hoofdentree en heeft verdiepingshoge vensters aan het park. Dit maakt het een zichtbare en uitnodigende plek om elkaar te ontmoeten.
Genieten van het uitzicht vanaf royaal dakterras in het groen
Projectdetails
Opgave | Twee appartementengebouwen met in totaal 87 woningen (61 koop, 26 sociale huur) |
Opdrachtgever | Bemog Projektontwikkeling |
Woningcorporatie | deltaWonen |
Stedenbouw | Rijnboutt |
Architectuur | MIX architectuur |
Landschap | MAAK space |
Aannemer | Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn bv |
Constructeur | Goudstikker De Vries |
Bouwfysisch advies | Nieman, Installatie Advies Groep |
Realisatie | 2025 - |
Beeld | MIX architectuur, MAAK space, DWanimations |