MIX architectuur en MAAK space transformeren winkelpassage in Apeldoornse binnenstad tot groene woonhof

MIX architectuur en MAAK space transformeren winkelpassage in Apeldoornse binnenstad tot groene woonhof

31 mei 2024 Duurzaamheid, Projectnieuws, Stedelijk wonen, Transformatie, Woningbouw

In de binnenstad van Apeldoorn maakt winkelcentrum De Korenpassage plaats voor een groene woonhof met 26 stadswoningen. In opdracht van Achterberg Groep maakten MIX architectuur en MAAK space het stedenbouwkundige plan voor de transformatie, evenals het ontwerp van de woningen (MIX architectuur) en de inrichting van de buitenruimte (MAAK space). Recent ging de verkoop van de woningen van start.

Net als veel andere binnensteden heeft ook de binnenstad van Apeldoorn te maken met leegstand van winkelpanden. Daarnaast is er een tekort aan geschikte woningen voor diverse doelgroepen. Gemeente Apeldoorn werkt aan een toekomstbestendige binnenstad met de focus op wonen, verbeterde bereikbaarheid, transformatie van winkels en vergroening. De Korenpassage, een compact overdekt winkelcentrum met toenemende leegstand, is door de gemeente aangewezen als transformatielocatie. Het centraal gelegen complex tussen de Torenstraat en Mariastraat wordt getransformeerd naar een groene hof met 26 stadswoningen.

Dicht stadsdeel wordt groene doorgang

De Korenpassage ligt ingeklemd tussen diverse winkelpanden in het centrum. De nieuwe woonbuurt combineert zo de levendigheid van de stad met een beschutte woonomgeving. Door de stedenbouwkundige ingreep met geschakelde woningen ontstaat een interessante, groene doorgang die uitnodigt om het gebied te doorkruisen. De hof heeft verschillende entrees en de wandelroute meandert door het groen tussen de sculpturale bouwblokken. Door de toevoeging van deze groene doorgang wordt de achterkant van het bouwblok een nieuwe voorkant die een extra laag toevoegt aan de stad.

Wonen aan een autovrij, groen park

De ondergrondse parkeergarage van het winkelcentrum blijft behouden voor de privéparkeerplaatsen en -bergingen van de woningen. Boven op de parkeerlaag krijgt De Korenpassage in het midden een collectieve, groene buitenruimte. Ook krijgt iedere woning een compacte privéstadstuin aan de achterzijde. De buitenruimte wordt ingericht als groen park waar het prettig wandelen, ontmoeten en verblijven is. Door de geschakelde woningen ontstaan beschutte plekjes met houten bankjes en een pleintje als centrale plek.

Aantrekkelijke groene entrees

De drie entrees van De Korenpassage liggen in het winkelgebied van Apeldoorn. De nieuwbouw sluit zorgvuldig aan op de bestaande gevels. Verder ‘stroomt’ het groen uit het woonveld door tot deze entrees. De meanderende route tussen de woningen is zichtbaar vanaf de winkelstraat en is toegankelijk voor zowel bewoners als passanten.

Stadswoningen vormen samen interessante sculptuur

De 26 woningen hebben een woonoppervlakte van 83 tot 114 m2 en bestaan elk uit drie woonlagen. Ze zijn verdeeld over drie rijen met een gevarieerd gevelbeeld. De volumes vormen interessante sculpturen, door de verspringende gevels en in diepte wisselende setbacks. De woningen vormen met elkaar een geheel; de voorgevels begeleiden de collectieve hof en zorgen voor een zorgvuldige ruimtelijke inpassing. Reliëfmetselwerk, gevelgroen en nestkasten verbijzonderen de kopgevels. De entrees aan de openbare ruimte zijn zorgvuldig mee-ontworpen.

De trap en praktische ruimten zijn in de kern van de woningen gesitueerd, zodat aan de gevels aan tuin- en entreezijde woonruimtes liggen; je komt binnen in de woonkeuken die uitkijkt op de groene hof. Enkele woningen hebben een dubbelhoge glazen pui met vide aan de voorzijde.

Klimaatadaptief, energiezuinig en natuurinclusief

Water wordt op de daken van de woningen en het dak van de passage opgevangen en vertraagd afgevoerd. De retentielaag op de parkeergarage zorgt naast waterberging ook voor water voor de beplanting. Alle woningen krijgen pv-panelen op het hoogste dak. Ook zijn ze voorzien van triple glas en wtw-ventilatie.

Natuurinclusieve maatregelen in het plan zijn in- en opbouwnestkasten, groene daken, dood hout, (klim)planten en (fruit)bomen. De Korenpassage is zo een uitnodigende plek voor onder meer huismussen, gierzwaluwen, dwergvleermuizen, bijen en kikkers.

Verkoop is gestart

Behalve MIX architectuur en MAAK space zijn ook aannemer Driesten Harskamp en constructeur Goes Engineers bij de realisatie van De Korenpassage betrokken. De woningen gingen medio mei in verkoop. Naar verwachting start de bouw nog dit jaar. Oplevering staat nu gepland voor het eerste kwartaal van 2026.

Lees meer over Korenpassage