Hugo de Jonge verricht officiële opening woonbuurt Rivierduinen in Silvolde

19 september 2023 Bouwbezoek, Circulaire projecten, Duurzaamheid, Houtbouw, Klimaatadaptieve projecten, Landschappelijk wonen, Oplevering, Sociale woningbouw, Woningbouw

Demissionair minister Hugo de Jonge bracht maandag 18 september een werkbezoek aan nieuwbouwproject Rivierduinen in Silvolde. Op een voormalig fabrieksterrein middenin het dorp zijn recent 20 grondgebonden woningen en 39 appartementen gerealiseerd. De woningen zijn georiënteerd op het centraal gelegen rivierduinenlandschap dat in ere is hersteld en zijn opgebouwd uit prefab houten modules. 

Als minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft Hugo de Jonge veel aandacht voor de vraag ‘Hoe kun je snel, duurzaam en betaalbaar bouwen?’. De Jonge:  “Dit mooie project hier in Silvolde is echt een voorbeeldproject voor de rest van Nederland. Het is een voorbeeld qua snelheid, qua duurzaamheid, qua circulariteit van het materiaalgebruik, qua natuurinclusiviteit, qua gemeenschapszin. Je kunt zeggen: het omzien naar de natuur en het omzien naar elkaar gaan echt hand in hand in dit project.”

De visie voor het project komt van initiatiefnemer Groenvast Arnhem, eigenaar van de voormalige buizenfabriek. “We hebben gezocht naar het evenwicht tussen een betaalbare, circulaire woning en de hoogst haalbare ‘plus’ qua uitstraling, comfort, en landschap. Waarbij we ook nadrukkelijk een wijk wilden ontwikkelen met ontmoeting en verbinding. Als we hier nu rondlopen, beseffen we pas hoe bijzonder Rivierduinen is.”

Modulaire woningen

De modulaire houten woningen zijn grotendeels geprefabriceerd in de woningfabriek van Barli in het Brabantse Uden en vervolgens naar de projectlocatie in Silvolde vervoerd. Planontwikkelaar Mark Sigmans van Barli: “We bouwen de houten woningen nagenoeg kant-en-klaar in onze woningfabriek. Met dit project laten we prachtig zien dat onze modules uiterst geschikt zijn voor permanente bouw én dat er esthetisch heel mooie mogelijkheden zijn.”

MIX architectuur tekende voor het ontwerp van het project. Architect Reinier Ubels: “In de architectuur hebben we gezocht naar manieren om de woningen te verbinden met de omgeving. We zijn met de modules een ruimtelijk spel gaan spelen. Zo hebben we verschillende woningtypologieën, een gevarieerd gevelbeeld en een hoge beeldkwaliteit kunnen creëren. Het resultaat voegt iets unieks toe aan het dorp Silvolde.” Iedere woning heeft een eigen, overdekte buitenkamer die grenst aan de collectieve tuin. Dit is het hart van de buurt, met de gemeenschappelijke ruimte Hal 11 – de enige van de 16 fabriekshallen die is blijven staan-, de moestuin en plantenkas.

Veel aandacht voor duurzaamheid

In het project gaan klimaatadaptatie, herstel van het oorspronkelijke landschap én de biodiversiteit hand in hand. Bij de integrale benadering vanuit het landschapsontwerp van Studio Nico Wissing in combinatie met de ontwerpvisie van MIX architectuur is zeer bewust gekeken naar de duurzaamheid van de woningen, gezondheid voor bewoners, energiezuinigheid en het milieu.

Rivierduinen ontving eerder al het hoogst haalbare NL Greenlabel-certificaat omdat het plan rekening houdt met waterbesparing, circulair gebruik van materialen, energiebesparing, biodiversiteit én de relatie tussen mens en omgeving. Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en mede-oprichter van NL Greenlabel: “Het is een bijzonder project met extreem veel aandacht voor duurzaamheid. Er zijn onderdelen die hier uitspringen zoals: borging energie door 600 zonnepanelen, keuze van materialen en de mooie toepassing van naoberschap.”

 Niet slopen, maar ‘oogsten’

Van de zestien oude fabriekshallen staat er nog één fier overeind: Hal 11, de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte voor bewoners met atelier en werkplaats. De overige vijftien fabriekshallen zijn circulair gesloopt: 80 procent van de gesloopte materialen is hergebruikt als nieuwe grondstof, onder meer voor vloeren in de bergingen van het project en de nieuw fietsbrug Silvolde-Ulft.

Het project past in het woningbouwbeleid van de gemeente Oude IJsselstreek. Wethouder Ben Hiddinga: “Als gemeente hebben we de ambitie om, naast onze eigen opgave, ook een deel van de landelijke woningbouwopgave te realiseren. Daarin passen projecten als deze natuurlijk ontzettend goed. De markt vraagt om betaalbare en duurzame woningen. Dat vergt een andere manier van bouwen. Daarin moet je soms lef tonen en buiten de kaders durven denken. Dat hebben de initiatiefnemers hier gedaan en ik ben erg trots dat we zo’n mooi en vooruitstrevend project in Silvolde hebben weten te realiseren. Ik hoop dat dit een innovatief voorbeeld mag zijn van hoe wij in de Achterhoek bijdragen aan de landelijke opgaven.”

Lees meer over Rivierduinen