Bouw van duurzame woontoren Bernini in Rotterdam is officieel gestart

7 juli 2023 Duurzaamheid, Projectnieuws, Rotterdam, Start bouw, Stedelijk wonen, Woningbouw

In de Rotterdamse wijk Prinsenland is de bouw van de Berninitoren begonnen. Wethouder Chantal Zeegers gaf eind juni het officiële startsein voor de realisatie van de 72 appartementen. MIX architectuur ontwierp de duurzame woontoren in opdracht van Nederlandse Bouw Unie (NBU).

De Berninitoren krijgt een markante positie in Prinsenland. Boven de plint met maatschappelijke functie komen twintig woonlagen met in totaal 72 appartementen. Met zijn afgeronde vorm, transparante uitstraling en open plint is het een eigentijds icoon aan de Prinsenplas.

Energieopwekkende en natuurinclusieve gevel

De transparantie en horizontale geleding van de gevel sluiten aan bij de bestaande bebouwing. De toevoeging van verticale, aluminium lamellen geeft de gevel een krachtige plasticiteit en voorkomt hittestress door de zonwerende werking. In de gevel geïntegreerde pv-panelen voorzien in het grootste deel van de energievraag van het gebouw en maken het duurzame karakter van de toren duidelijk zichtbaar. De pv-panelen komen op de oost-, west- en zuidgevel. Aan de noordzijde komen geen pv-panelen; hier worden juist nestkasten geïntegreerd. Hierdoor ontstaan logische verschillen tussen de gevels.

 Plaats maken voor ontmoeting

Het uiterlijk van de nieuwe woontoren zoekt aansluiting bij de strokenbebouwing in Prinsenland. Tegelijkertijd voegt het gebouw kwaliteit toe aan de woonbuurt: het neemt geen plek in, maar maakt juist plek voor ontmoeting. Er ontstaat nieuwe ruimte voor verbinding tussen verschillende doelgroepen. Zowel het programma als de architectuur van de het gebouw laat dit zien.

Kwalitatieve parkeeroplossing

Door de parkeerruimte van de toren geheel onder de grond te plaatsen ontstaat daarboven een levendig, openbaar plein aan de Prinsenplas. Langs en door de transparante plint is er vrij doorzicht naar het water. Deze zichtlijn wordt verder versterkt door het dek getrapt uit te voeren. Autoliften zorgen voor 30 extra parkeerplaatsen, wat het totaal op 102 brengt. Deze kwalitatieve parkeeroplossing met openbaar dek biedt een verrijking van de openbare ruimte en verkleint de druk op de omliggende parkeerfaciliteiten.

Winnend ontwerp

Na een selectieprocedure waardeerde de Directie Stadsontwikkeling van gemeente Rotterdam de Berninitoren als beste. De inschrijving werd op alle punten positief beoordeeld. MIX architectuur maakte het ontwerp in opdracht van Nederlandse Bouw Unie. Verhoeven De Ruijter is verantwoordelijk voor de landschappelijke visie. Verder waren constructeur Goudstikker De Vries en duurzaamheidsadviseur Merosch betrokken bij de inzending. Het winnende plan bestond behalve de 72 koopappartementen plus 102 parkeerplaatsen in de Berninitoren uit 24 huurappartementen in het Bramantecarré. Deze nabijgelegen kleinere woontoren is in het voorjaar van 2023 opgeleverd.

Woonbuurt verrijken

De opgave voor de twee woontorens maakt onderdeel uit van de ambitie van gemeente Rotterdam om duurzame en toekomstbestendige woningen te bouwen. Vergroening, verdichting en verduurzaming zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Renovatie van de huidige bebouwing en verrijking van het parklandschap geven de wijk Prinsenland een kwaliteitsimpuls. De Berninitoren en het Bramantecarré zijn onderdeel van een integrale planvisie waarin MIX architectuur bijzondere aandacht besteedt aan de ligging in het collectieve parklandschap en het bevorderen van contact en interactie.

Meer over de Berninitoren