Bouw van CLT-project Elix in Zeist is gestart

10 september 2021 Circulaire projecten, Duurzaamheid, Klimaatadaptieve projecten, Landschappelijk wonen, Projectnieuws, Start bouw, Woningbouw

Aannemer Eco+Bouw is onlangs gestart met de bouw van veertien CLT-woningen in Kerckebosch in Zeist. De hectarvloeren van de eerste woonblokjes liggen inmiddels op hun plek. Naar verwachting wordt de bouw van de nieuwe buurtschap Elix in de zomer van 2022 afgerond.

Elix bestaat uit twee vrijstaande woningen, acht twee-onder-een-dakwoningen en vier rijwoningen. Alle woningen zijn gericht op de gedeelde tuin in het binnengebied én op de bosrijke omgeving. Door de woningen onderling te laten verspringen is iedere woning herkenbaar en toch gelijkwaardig. De verspringende ligging vormt een sterk collectief en mooie sculpturen in het landschap. Ook blijven bestaande bomen bewaard én ontstaan terrassen met uitzicht en privacy.

Duurzaam bouwen in CLT

De woningen zijn zo circulair mogelijk ontworpen. Ten eerste worden ze uitgevoerd in cross laminated timber (CLT). Verder wordt voor de installaties gebruikgemaakt van een droge opbouw, onder andere door een computervloer die zorgt voor flexibiliteit op de lange termijn. De woningen krijgen onder meer houtvezelisolatie, isovlasdaken, een hectarvloer en bamboe gevelbekleding. De natuurlijke en ecologische materialen passen bij de bosrijke omgeving van Kerckebosch. Ze worden duurzaam geproduceerd en verwerkt en zorgen voor een gezond en prettig woonklimaat. De woningen krijgen ten slotte een duurzame energievoorziening door middel van pv-panelen en een warmtepomp. Alle afzonderlijke elementen komen in materialenpaspoort Madaster dat hergebruik mogelijk maakt. Duurzame en klimaatbestendige oplossingen staan ook in de collectieve buitenruimte centraal. Denk bijvoorbeeld aan waterwinning, voedselproductie en compostering.

Opdrachtgever voor Elix is BPD. Het landschapsontwerp is van LOOSvanVLIET. Verder werken aannemer Eco+Bouw, installatieadvieseur Visietech en constructeur Solid Timber met MIX architectuur aan dit project.

Lees meer over Elix in Zeist