Architectonische zonwering in Villapark Facet ‘in actie’ tijdens zonnig voorjaarsweer

3 mei 2024 Duurzaamheid, Klimaatadaptieve projecten, Landschappelijk wonen, Woningbouw

Villapark Facet in Wageningen dankt zijn naam aan de vorm van de bijzondere raampartijen. De vensters aan de zonzijde van de woningen hebben een houten toevoeging met meer dan alleen esthetische waarde; de ‘petjes’ voorkomen oververhitting in de zomer en laten toch voldoende licht toe in de woning. De architectonische zonwering is dit voorjaar ‘in actie’ te zien. 

De unieke kozijnconstructie komt zowel verticaal als horizontaal naar buiten op het punt waar zonlicht de woning inkomt. Het houten zonnescherm zorgt dat in de zomer – als de zon hoog staat – zo min mogelijk warmte via de vensters de woning in komt. In de donkere winterperiode schijnt de zon juist onder het houten scherm door de woning in. Rommelige screens en zonneschermen zijn overbodig, zodat de bewoners jaarrond optimaal uitzicht op de groene omgeving hebben. Om dit uitzicht en de lichtinval extra te versterken hebben de raamopeningen ook een schuine negge die breed uitzicht creëert. Bovendien zorgt deze schuine negge voor de typische facetvorm.

Natuurlijk zijn er in de ontwerpfase uitgebreide bezonningsstudies gedaan om dit ontwerp een succes te maken. Toch is het extra mooi om de architectonische zonwering ‘in actie’ te zien!

Bekijk Villapark Facet