Terrassen in het landschap

  • Plaats Nijmegen
  • Realisatie 2023-2024
  • Opgave Woonveld met 27 woningen en 41 appartementen
  • In samenwerking met Buro Lubbers
  • Opdrachtgever Van Wijnen Projectontwikkeling

Kops Kwartier is rijk aan groen en historie

De planlocatie ligt in het geliefde stadsdeel Nijmegen-Oost. Het centrum met alle voorzieningen en de natuurgebieden aan de rand van de stad zijn beide in de buurt. Het nieuwe woonveld Kops Kwartier grenst aan het Kops Plateau. Dit natuurgebied heeft ook archeologische waarde, omdat de Romeinen hier versterkingen bouwden die onderdeel waren van de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Vanaf de stuwwal overzagen de grenswachten de Waal, de Rijn en het gebied tot Arnhem.

Groene stadsbuurt met terrassen in het landschap

In Kops Kwartier komen in totaal 68 woningen: 27 grondgebonden woningen en 41 appartementen. De woningen liggen in een collectieve deeltuin en hebben bouwkundige, geïntegreerde terrassen die verbonden zijn met het landschap. Het centraal gelegen buurtpaviljoen is opgenomen in de architectuur van de appartementen en vormt samen met het gemeenschappelijke terras het middelpunt van de buurt. De drie- en vierlaagse woningen zijn los gestrooid in het groen. De twee appartementengebouwen begrenzen het woongebied aan de westzijde. De volumes zijn zo gepositioneerd dat er vanuit iedere woning groene doorzichten zijn naar het landschap. Het woonveld wordt autoluw ingericht; de collectieve groene ruimte is daardoor een prettige plek om in te verblijven en van te genieten. Tussen het bestaande groen worden extra bomen en struiken aangeplant voor nog meer groenbeleving.

 

Terrassen vangen hoogteverschil stapsgewijs op

Het met groen omzoomde woonveld ligt tegen de stuwwal aan en overbrugt een hoogteverschil van zo’n 10 meter. Het gebied is ingericht met verschillende terrassen die dit hoogteverschil in kleine stappen geleidelijk opvangen. De grindtegels van het voormalige schoolplein worden gebroken en hergebruikt in de verschillende keerwanden in het plan. Behalve het landschap spelen ook de woningen een rol in het opvangen van het hoogteverschil. De vierlaagse woningen hebben een extra benedenverdieping die aan de voorzijde in het terrassenlandschap verscholen ligt.

Van korte rijtjes naar sculpturale villa’s met extra terras op de bovenste laag

De 27 stadsvilla’s (171 tot 234 m2) zijn drie of vier lagen hoog en per twee of drie gegroepeerd in het landschap. Iedere woning heeft een eigen privéterras dat grenst aan de collectieve tuin. Het terras legt de verbinding tussen de woning en het landschap. De mee-ontworpen houten pergola biedt privacy en beschutting. Door bewerking van de bouwmassa krijgt iedere woning aan de voor- of achterzijde een extra terras op de bovenste verdieping. De alzijdige, metselwerkvolumes zijn voorzien van overhoekse, houten accenten en geïntegreerde bergingen. Door die te combineren met speels gestrooide gevelopeningen krijgt iedere woning binnen het ensemble een eigen uitstraling.

De grondgebonden woningen hebben diverse plattegronden die aansluiten bij specifieke woonwensen. Er is bijvoorbeeld keuze uit een woning met een steektrap in het hart of juist een tweekwartstrap. Een vide in de woonkamer behoort tot de opties. De extra benedenverdieping van de vierlaagse woningen ligt deels in het terrassenlandschap verscholen. Op deze woonlaag bevinden zich de woonkeuken en de mogelijkheid voor bijvoorbeeld een gastenverblijf, sportruimte of thuisbioscoop.

Spit level zorgt voor speelse gevelindeling

De twee gebouwen met in totaal 41 appartementen (86 tot 140 m2) zijn aan de lange noordwestzijde de begrenzing van het woongebied. De twee volumes zijn met elkaar verbonden door de ondergrondse parkeerlaag en een collectief buurtpaviljoen met fietsenberging op het maaiveld. De bouwmassa is geplooid naar het hoogteverschil in Kops Kwartier. De split level zorgt voor een speelse gevelindeling en biedt ruimte aan royale, dubbelhoge entrees. De voorzijde van de appartementen opent zich met woningbrede buitenkamers richting het landschap.

De wat meer gesloten achterzijde van de appartementengebouwen grenst aan De Hunnerberg. De lichte trappenhuizen met verdiepingshoge raampartijen zijn aan de achterzijde van het gebouw gepositioneerd. De lange gevel wordt zo als het ware opgeknipt in kleinere volumes. De houten elementen geven deze knip een extra accent. Deze gevels zijn verder voorzien van een speels spel van gevelopeningen en terugliggende metselwerkvlakken in tegelverband.

Groen en duurzaam wonen in de stad

Het energieconcept van Kops Kwartier richt zich op de woningen én op mobiliteit. Alle woningen – appartementen en stadsvilla’s – worden aangesloten op een collectief energiesysteem dat zorgt voor warmte, koeling en warm tapwater. De energie wordt opgewekt door middel van bodemwarmte, bodemkoeling en pv-panelen. Verder krijgt iedere woning in de basis een laadvoorziening voor een elektrische auto. Ook kunnen bewoners gebruik maken van de elektrische deelbakfietsen.

De woningen krijgen een groendak en op de bergingen en het buurtpaviljoen komt een kruidendak. Langs de pergola’s en volledige hoogte van de kopgevels van de woningen worden klimplanten geleid. De bovenste woonlaag krijgt geïntegreerde plantenbakken. De groene daken houden regenwater vast en geven dit vertraagd af aan de infiltratiekratten onder de terrassen. Hemelwaterbrievenbussen begeleiden regenwater naar plekken waar het kan infiltreren in de ondergrond, zodat dit water niet onnodig via de riolering naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat.

Verder komen in de gevels van de appartementen en woningen diverse schuil- en nestmogelijkheden voor vogels, vleermuizen en insecten die in het gebied voorkomen.

Buurtpaviljoen is kloppend sociaal hart

In Kops Kwartier is ook veel aandacht voor sociale duurzaamheid. Vanuit de parkeerkelder en de collectieve buitenruimte hebben alle bewoners toegang tot het buurtpaviljoen. Deze transparante ruimte ligt centraal in het woonveld tussen de twee appartementengebouwen en kijkt uit op de speelplaats en gezamenlijke tuin. De multifunctionele ontmoetingsruimte heeft onder meer een keuken en sanitaire voorzieningen. Buren kunnen elkaar hier ontmoeten en samen activiteiten organiseren.

Genuanceerd en natuurlijk materialenpalet

De natuurlijke, lichte tinten van het plan passen bij de landschappelijke woonomgeving en zorgen voor samenhang. Het ton sur ton metselwerk wordt uitgevoerd met verschillende voegkleuren en -diepten voor extra nuance. In de appartementen en woningen komen lamellen en geveldelen van hetzelfde hout.

Rijke historie van het Kops Plateau blijft zichtbaar

De bijzondere speedgate van de parkeergarage herinnert aan de historische waarde van de locatie. In de deuren is een recente kaart van Nijmegen gelaserd met daarin in metallic goud de Limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk. Ook in de entrees van de appartementengebouwen komen verwijzingen naar de geschiedenis, gebaseerd op lokale archeologische vondsten.

Projectdetails

OpgaveWoonveld met 41 appartementen en 24 grondgebonden woningen
OpdrachtgeverVan Wijnen Projectontwikkeling
AannemerVan Wijnen
Stedenbouw en landschapsontwerpBuro Lubbers
ConstructeurCroes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
RendersDreamvisuals, MIX architectuur
Start-realisatie2023-2024