Toekomstige bewoners vieren start bouw van levensloopbestendige eilandwoningen in Terneuzen

2 maart 2023 Duurzaamheid, Projectnieuws, Start bouw, Woningbouw

In nieuwbouwwijk Othene Zuid in Terneuzen is deze week feest gevierd om de start bouw van de eerste zestien woningen op wooneiland Frisiusschans te markeren. MIX architectuur maakte het ontwerp van de duurzame, levensloopbestendige woningen aan het water.

De woningen op Frisiusschans vormen een eigen identiteit binnen Othene. Ze zijn bijzonder door hun ligging aan het water én aan een groene, beschutte hof.

Sculpturen aan de waterrand

De bebouwing van fase 1 is gevat in drie liggende volumes aan de rand van het eiland met een brede oriëntatie op het water. Gevelsprongen zorgen voor een kleinere schaal en beschutte plekken. Het wisselende spel van opbouwen creëert gedifferentieerde sculpturen. De lichte, genuanceerde steen en banden in staand metselwerk zorgen voor een natuurlijke samenhang.

Breed wonen aan het water

De drie verschillende woningtypen zijn elk maar liefst 8,8 meter breed. Dit biedt volop connectie met het water vanuit de woonruimte en vanaf het woningbrede terras. De mee-ontworpen terrassen zijn deels overdekt; ze bieden beschutting en privacy en geven een vrij uitzicht. Houten tuinkasten op de erfafscheiding fungeren als privacyscherm. Een lage afscheiding van schanskorven verbindt het terras met de groen aangelegde oever. Ook de binnenhof wordt groen ingericht. Het ontwerp voorziet onder meer in groene bermen, verschillende soorten bomen, minimale verharding en een zorgvuldig uitgevoerd hagenplan.

Toekomst- en levensloopbestendig

Frisiusschans is ontworpen met het oog op de toekomst, zowel qua woonprogramma als duurzaamheidsmaatregelen. Alle woningen zijn levensloopbestendig: ze hebben een slaapkamer en badkamer op de begane grond en twee extra slaapkamers op de verdieping. Daarnaast beschikken de woningen over mos-sedumdaken, een warmteterugwininstallatie, pv-panelen en bodemwarmtepomp.

MIX maakte het ontwerp voor de eilandwoningen (totaal 35) in opdracht van AM Zeeland. Aannemer H4A startte in januari met de bouwwerkzaamheden van fase 1. De verwachting is dat deze eerste woningen eind 2023 worden opgeleverd. De tweede fase van dit project gaat binnenkort in verkoop.