Rivierduinen in Silvolde krijgt NL Terreinlabel en verkoop is gestart

1 juli 2021 Circulaire projecten, Duurzaamheid, Klimaatadaptieve projecten, Landschappelijk wonen, Projectnieuws, Sociale woningbouw, Woningbouw

Het project Rivierduinen in Silvolde viert deze week twee mijlpalen. Het plan ontving een NL Terreinlabel én de woningen gingen in de verkoop. Alles draait om duurzaamheid en ‘naoberschap’ in het nieuwbouwproject in het Achterhoekse dorp.

Op een voormalige fabriekslocatie in Silvolde komt het natuurrijke wijkje Rivierduinen. Een deel van de oude rivierduin – kenmerkend voor de omgeving rond de Oude IJssel – komt terug. In opdracht van Groenvast Arnhem maakte MIX architectuur het ontwerp van de appartementen en eengezinswoningen. Het landschapsontwerp is van Studio Nico Wissing. Studio Westgeest geeft een nieuwe invulling aan Hal 11, de enige fabriekshal die behouden blijft.

Wonen in het landschap

Rivierduinen wordt een toekomstbestendige buurt met duurzame woningen, een gemeenschappelijke buitenruimte, een kas en een moestuin. De houten, geprefabriceerde woningen (door Barli Bouwsystemen) passen goed in dit geheel. Elke woning, zowel appartement als gezinswoning, krijgt een overdekte buitenruimte. Deze buitenkamers zorgen voor natuurbeleving en contact met de naobers.

NL Terreinlabel

Dinsdag 29 mei kreeg Rivierduinen het NL Terreinlabel uit handen van televisietuinman en mede-oprichter van NL Greenlabel Lodewijk Hoekstra. Het project is beoordeeld op de punten ontwerp en materialisatie, bodem en water, biodiversiteit, energie en klimaatbestendigheid, relatie en omgeving en ten slotte borging. Rivierduinen behaalde een totaalscore van maar liefst 98 procent. Uit het beoordelingsrapport: “Rivierduinen Silvolde is een uniek project in vele opzichten. Er is buitengewoon veel aandacht voor de gemeenschap die er gaat ontstaan en het terugbrengen van het culturele landschap. (…) Met deze inbreiding worden veel waarden toegevoegd ten opzichte van het voormalige fabrieksterrein.”

Start verkoop

Geïnteresseerden kunnen zich sinds deze week inschrijven voor de appartementen en eengezinswoningen. Na de sluiting van de inschrijving volgen informatiegesprekken over de locatie en het naoberschap. Na de toewijzing van de woningen staan de aankoopprocedures, het vergunningstraject, start bouw en uiteindelijk oplevering gepland. Naar verwachting wordt de bouw in het derde kwartaal van 2022 voltooid.

Benieuwd naar meer beelden van Rivierduinen in Silvolde? Houd dan onze website en social media in de gaten. We vertellen op een later moment uitgebreid meer over dit project.