Op Enka in Ede is de bouw van ’t Hartogshof begonnen

31 augustus 2023 Ede, Projectnieuws, Sociale woningbouw, Start bouw, Woningbouw

Met het boren van de funderingspalen is aannemer BAM Wonen met de bouw van ‘t Hartogshof gestart. MIX architectuur maakte het ontwerp van het carré met 155 appartementen en 14 eengezinswoningen in opdracht van ontwikkelaar AM. ’t Hartogshof is een van de laatste woonvelden in de nieuwe Edese wijk Enka.

De vijf losse gebouwdelen van ’t Hartogshof vormen een carré en worden op twee plekken onderbroken door de stadsvilla’s. Elk gebouwdeel gaat op zijn eigen manier een relatie aan met de omgeving. Op deze manier voelt het relatief grote plan toch kleinschalig aan. Het groen van de omgeving word het plan ingetrokken. In het groene, rustige binnengebied kunnen bewoners elkaar ontmoeten en kinderen hebben de ruimte om te spelen. De groene daken vangen regenwater op, houden dit langer vast en voeren het af. Dat ontlast het riool en verkoelt het gebouw. De woningen worden uitgevoerd in verschillende genuanceerde tinten baksteen. De locatie aan de rand van het bospark en bij de entree van Enka blijft zo luchtig en fris.

Betaalbare woningbouw

Het wooncarré heeft een gevarieerd woningaanbod; het bestaat uit koop- en huurwoningen voor diverse doelgroepen. Woningcorporatie Woonstede neemt 71 appartementen af. Ruim 40 procent van de woningen valt in de betaalbare categorie.

Gebiedsontwikkeling Enka

Het terrein van de voormalige ENKA-fabriek wordt getransformeerd tot een woon- en werkgebied waar de sfeer van de vroegere fabriek nog voelbaar is. Bestaande fabrieksgebouwen en -schoorstenen zetten de toon. De combinatie van de unieke ligging direct aan de bossen van de Veluwe, bij station Ede-Wageningen en de eigen signatuur maakt de wijk een gewilde woon- en werkomgeving.