Nieuw icoon De Verbinding op voormalig kazerneterrein opgeleverd

28 januari 2020 Ede, Opgeleverd

Appartementengebouw De Verbinding in Ede is opgeleverd: de eigenaren van de 24 woningen ontvingen onlangs hun sleutel. MIX architectuur ontwierp een nieuw icoon op het historische terrein van de voormalige Simon Stevinkazerne. Door de vloeiende vormen en twee getrapte gebouwen is De Verbinding een markante verschijning.

Het ontwerp is ingegeven door de locatie in het bospark dat de wijk doorkruist: op de grens van stad en natuur. Door de positie en bewerking van de twee getrapte parkvilla’s ontstaat een spel met het omliggende landschap; de twee solitaire volumes liggen als ‘meubels’ in het park. De gebouwen lijken elkaar te omarmen en creëren samen een collectieve buitenruimte. Tegelijkertijd biedt de ruimte tussen de elementen een interessante doorkijk in het park en vrij zicht vanuit de appartementen.

Connectie met omgeving

De afgeronde vormen en vloeiende lijnen verzachten de contouren, waardoor het park ontspannen langs en tussen de gebouwen door vloeit. Elk appartement ligt aan een afgeronde hoek, zodat je vanuit iedere woonkamer vrij uitkijkt op het omliggende groen. De aansluitende, meerzijdige terrassen vormen als bijzondere buitenkamer vervolgens de schakel tussen woning en natuur.

Het heldere lijnenspel met de vloeiende, organische vormen wordt doorgezet in de plint van het gebouw. Vanuit het park loopt het maaiveld tussen de gebouwen schuin omhoog. Dit nodigt uit om het terrein te betreden.

De combinatie van bakstenen en verticaal geplaatste houten lamellen in de gevel versterkt het landschappelijke karakter van De Verbinding. De witte, horizontale banden geven het gebouw een mooie geleding en daarmee een menselijke maat.

Flexibele opzet

De 24 appartementen zijn ondergebracht in twee gebouwen en variëren in oppervlakte van 125 tot 200 vierkante meter. Door de flexibele opzet is het goed mogelijk om per verdieping andere indelingen te maken. In de basis heeft elk gebouw drie appartementen per verdieping. Door de getrapte opbouw bevinden zich in de vierde laag twee appartementen per verdieping en heeft elk gebouw één topappartement op de vijfde laag. De individuele bergingen en de gebouwde parkeerplaatsen zijn landschappelijk ingepast onder het gebouw.

Nieuwbouw op historische locatie

MIX architectuur en opdrachtgever Bouwbedrijf Van Ree haalden de opdracht middels een tender binnen. De Verbinding is onderdeel van nieuwbouwwijk Simon Stevin. In deze wijk op een van de voormalige kazerneterreinen in Ede worden 500 woningen gebouwd.

Lees meer over De Verbinding