Natuurlijk wonen aan het water in Rhoon

5 juni 2024 Landschappelijk wonen, Oplevering, Projectnieuws, Woningbouw

In nieuwbouwwijk Essendael in Rhoon zijn een appartementengebouw en grondgebonden woningen aan een bijzondere binnenstraat opgeleverd. Het plan dat MIX architectuur ontwierp ligt aan de groene waterrand aan de wijkgrens. Auto’s worden uit het zicht geparkeerd en er is volop ruimte voor ontmoeting en spelen.

De appartementen, penthouses, eengezinswoningen en waterwoningen die MIX ontwierp zijn elk op een eigen manier verbonden met het omringende landschap. Door dezelfde kleur steen, wisselende dakhoogten en verspringende gevels vormen de woningen met elkaar een fraaie sculptuur die de rand van Essendael markeert. De appartementen, penthouses en waterwoningen hebben allemaal vrij zicht op het water.

Autovrije binnenstraat

De waterwoningen en eengezinswoningen liggen aan een bijzondere, autovrije binnenstraat. Op het opgetilde houten dek is plek voor ontmoeting en veilig buitenspelen. Behalve via de entrees op dit dek zijn de woningen ook bereikbaar via de onderliggende laag. Hier zijn de parkeerplaatsen en de toegang tot de inpandige bergingen van de woningen. Het dek is op diverse plaatsen geopend om bomen de ruimte te geven. Op deze manier komt ook overal licht en lucht in het plan. Iedere woning heeft behalve toegang tot het open dek ook twee privébuitenruimten. De eengezinswoningen hebben een terras en een voortuin; de waterwoningen hebben twee terrassen waarvan er een boven het water ligt.

Verbinding met water en groen

Aan de westzijde van het plan staat een appartementengebouw met vijftien woningen. Het volume is slechts twee lagen hoger dan de waterwoningen. De grote balkons en ramen zorgen voor verbinding met de waterrijke, groene omgeving. De bovenverdieping heeft een setback met houten gevel. Hier zijn twee penthouses met groot terras gesitueerd.