MIX’er Sarina wint Archiprix 2020

26 juni 2020 Afstuderen, Awards, Educatie

Collega Sarina Bleumink heeft de veertigste editie van de Archiprix gewonnen. Tijdens de ceremonie in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam ontving zij vrijdag 26 juni voor haar afstudeerproject Living Monument de gedeelde eerste prijs. De jury was onder de indruk van de kwaliteit van het ontwerp, de presentatie, de modellen en tekeningen.

De uitreiking was dit jaar in verband met de coronamaatregelen online te volgen via een livestream. Slechts een klein aantal mensen was aanwezig bij de daadwerkelijke uitreiking van de prijzen. Behalve de Archiprix 2020 werden ook eervolle vermeldingen toegekend.

Met haar afstudeerproject Living Monument zoekt Sarina fysiek contact met de voormalige aardappelmeelfabriek De Centrale in Coevorden. Ze benut de restanten van dit oorlogsmonument om de atmosfeer van de voormalige fabriek te realiseren in de nieuwe werkplaatswoningen. Als de stofwolken zijn opgetrokken staat er een ode aan het gebouwde verleden en haar gebruikers, zijn nieuwe aanhelingen in zetmeelbeton gebouwd en is een programma vormgegeven dat verbindt.

Ieder jaar nemen alleen de beste afstudeerplannen van de Nederlandse masteropleidingen voor architectuur, stedenbouw, interieur- en landschapsarchitectuur deel aan Archiprix. Het geeft jonge ontwerptalenten en hun werk een podium. De participerende opleidingen zijn de faculteiten Bouwkunde van de TU’s in Delft en Eindhoven, de vakgroep Ruimtelijke Planvorming van Wageningen University en de Academies van Bouwkunst in Amsterdam, Arnhem, Groningen, Maastricht, Rotterdam en Tilburg.

Het werk van Sarina is de komende tijd nog te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Tot oktober is hier een tentoonstelling van alle deelnemende afstudeerprojecten van dit jaar. Living Monument liever online bekijken? Dat kan via de website van Archiprix.