MIX-team vergroot kennis over regenwateropvang met lunchlezing door Waterzaak

4 april 2023 Duurzaamheid, Educatie, Klimaatadaptieve projecten, Woningbouw

Is het echt nodig om je toilet door te spoelen met drinkwater? En heeft jouw gazon of de was water van drinkkwaliteit nodig? Wij vinden van niet. Om meer te leren over de mogelijkheden van regenwateropvang nodigden we Stèphanie Knops van Waterzaak uit voor de MIX-lunchlezing van deze week.

Waterzaak levert regenwateropvangsystemen voor onder meer nieuwbouwwoningen en duurzame groendaken. Tijdens haar inspiratiesessie liet Stèphanie verschillende producten zien, zoals bijvoorbeeld een waterzak in de kruipruimte die regenwater opslaat. Met deze voorraad kunnen bewoners van nieuwbouwwoningen hun toilet doorspoelen, de was doen en hun tuin sproeien. Dankjewel Stèphanie, voor het delen van jouw kennis en ervaring.

Bewust en duurzaam (drink)watergebruik wordt steeds belangrijker. Dat er altijd genoeg fris water uit je kraan komt wordt steeds minder vanzelfsprekend: het RIVM waarschuwde deze week nog dat er snel actie nodig is om drinkwatertekorten te voorkomen. Er is niet één makkelijke oplossing; er zijn meer maatregelen nodig om deze dreigende tekorten op te lossen. Bewust en zuinig watergebruik is onderdeel van deze totaaloplossing. Op dit moment gebruiken we in Nederland gemiddeld 128 liter drinkwater per dag. Het kabinet wil dat dit gebruik in 2035 nog slechts 100 liter per dag is.