MIX architectuur ontwerpt stoer gebouw met sociale huurwoningen voor Hembrugterrein

21 december 2023 Projectnieuws, Sociale woningbouw, Woningbouw

Betaalbaar wonen mídden tussen de bomen. Sociale woningbouw en beeldkwaliteit gaan heel goed samen, laat MIX architectuur zien met het ontwerp van een stoer appartementengebouw voor het Hembrugterrein. Het gebouw is een van de eerste woongebouwen in de nieuwe gebiedsontwikkeling Hembrug Noord in Zaandam. De 95 woningen zijn verdeeld over tien woonlagen en worden omringd door het al aanwezige bos.

Het appartementengebouw sluit met stoere baksteenarchitectuur, sheddaken en een heldere ritmiek in de gevels aan bij de industriële uitstraling van het voormalige fabrieksterrein. Een slimme, goed bouwbare structuur zorgt ervoor dat per woonlaag zoveel mogelijk woningen op de zon en het groene landschap georiënteerd zijn. Verder heeft iedere woning een eigen buitenruimte met uitzicht op of over de bomen. Een makkelijk bereikbare, collectieve fietsenberging draagt bij aan de gezonde woonomgeving: fiets dichtbij, auto op afstand.

Op het voormalige afgesloten terrein van de munitiefabriek in Zaandam komt een groene wijk met wonen, werken, recreëren en genieten van cultuur en natuur. In de gebiedsontwikkeling Hembrug Noord komen eerst verschillende woongebouwen met huurwoningen, waarvan het grootste deel sociale huur. In de wijk komen uiteindelijk in totaal zo’n 950 woningen.

Opdrachtgever en aannemer Ten Brinke start naar verwachting in 2024 met de bouw van de appartementen. In 2026 ontvangen de eerste bewoners dan de sleutel van hun sociale huurwoning van woningstichting Rochdale.