MIX architectuur ontwerpt eerste woningen World Food Center

24 juli 2020 Duurzaamheid, Ede, Klimaatadaptieve projecten, Woningbouw, World Food Center

De ontwikkeling van de eerste woongebouwen van het World Food Center (WFC) in Ede is in volle gang. MIX architectuur ontwerpt twee appartementengebouwen met een groene gevel die een connectie heeft met de bosrijke omgeving.

De woningen komen direct langs de rand van het Sysseltse bos aan de noordkant van het WFC-gebied te liggen. Het ensemble van gebouwen bevat zowel koop- als huurappartementen. MIX architectuur maakt het ontwerp in opdracht van BPD Gebiedsontwikkeling, Green Real Estate en Van Wijnen.

De verbondenheid van de appartementen met de natuur is straks letterlijk zichtbaar. Houten frames met geïntegreerde plantenbakken brengen de natuur bijna tot in de woning. De frames met planten zorgen voor een natuurlijke zonwering en versterken de biodiversiteit. Regenwater wordt opgevangen en voorzien de planten van water. Vogels vinden voedsel bij de vruchtdragende planten. De grote, houten hoekterrassen geven ruimte om tussen de planten te genieten van een goede, gezonde maaltijd met uitzicht over het bos. Bewoners kunnen ook samen een maaltijd delen in de collectieve huiskamer en tuin bij de entree.

De komende jaren wordt het terrein van de voormalige Mauritskazerne in Ede getransformeerd tot dé foodontmoetingsplek van Nederland; dit World Food Center in de regio Foodvalley huisvest bedrijven en organisaties verbonden met de agrifoodsector. In het gebied wordt ook voorzien in circa 600 woningen en verschillende evenementenlocaties. Het noordcluster is straks tussen de bomen zichtbaar vanaf de nieuwe Parklaan. De bebouwing vormt door zijn uitstraling en gebruik een herkenbaar en representatief onderdeel van het WFC.

De woningen van De Proeftuin zijn de eerste woongebouwen van het WFC. De verkoop van deze eerste fase gaat naar verwachting eind 2020 van start. De indicatieve prijzen en bouwnummers zijn inmiddels bekend.