Landschappelijke inpassing en woonbeleving staan centraal in winnende pitch voor Groningen Meerstad

Landschappelijke inpassing en woonbeleving staan centraal in winnende pitch voor Groningen Meerstad

25 februari 2022 Duurzaamheid, Landschappelijk wonen, Projectnieuws, Tenders, Woningbouw

Het team van Bemog Projektontwikkeling, LAP Landscape & Urban Design en MIX architectuur heeft de pitch van Bureau Meerstad gewonnen voor twee woonvelden in Groningen Meerstad. De boskamers krijgen autovrije, collectieve buitenruimten en hebben een unieke relatie met het landschap. MIX architectuur maakte het ontwerp van de 28 woningen.

Een herkenbaar ensemble van bijzondere woningen die optimaal gebruikmaken van het landschap kenmerkt de boskamers op veld 7 en 8. Er is een duidelijk verschil in de landschappelijke benadering – en daarmee de architectuur – van beide woonvelden. De boslodges en woodcabins hebben wel met elkaar gemeen dat ze geïnspireerd zijn vanuit een heldere leefstijl: actief en natuurgericht wonen. Het gevarieerde, toekomstbestendige woonprogramma sluit aan bij de woonwensen van een brede doelgroep. De auto blijft aan de rand van het gebied. De fiets- en wandelverbindingen lopen door de natuur.

Groots wonen in de natuur

Op veld 7 komen drie boslodges; ze staan vrij in de natuur. Door de veertien woningen te clusteren in drie volumes ontstaat een mooie collectieve bostuin. De lodges lijken op het eerste gezicht een groot en helder gebaar in het landschap. Van dichterbij kenmerken ze zich echter door de programmatische bewerkingen van de vorm. Verschillende woningtypes, veranda’s en parkeren zijn ingepast, zodat iedere boslodge uniek is. Architectonische elementen, zoals daklichten, vides, veranda’s en dakterrassen, zorgen voor een sterk gevoel van ‘boswonen’.

Samen onder één kap

De drie boslodges huisvesten een mengeling van elf unieke woningtypes: gezinswoningen van diverse formaten en levensloopbestendige hoekwoningen. Het is een gevarieerd woonprogramma voor verschillende gezinssamenstellingen, gericht op dezelfde leefstijl.

Intiem wonen tussen de bomen

Waar het bij veld 7 gaat om groots wonen in de natuur, richt veld 8 zich juist op intiem wonen tussen de bomen. De woodcabins zijn veel meer ontworpen als individuele woningen in het bos. Het bos loopt door tussen de woningen. De positionering van de woningen zorgt voor een wisselende beleving: intiem aan de woonstraat en weids en gericht op het bos en water aan de achterzijde. Aan zowel de voor- als achterzijde krijgt iedere woning een eigen buitenruimte. Op de koppen grenzend aan het landschap zijn de terrassen overhoeks doorgezet met extra grote vensters naar het landschap.

Palet van unieke woningtypes

De verschillende opbouwen met lessenaarsdak zorgen niet alleen voor individualiteit, ze creëren ook een uniek palet aan woningen. De veertien woodcabins zijn onderverdeeld in vier unieke types. Flexibele indelingen en een royaal woonprogramma op de benedenverdieping bieden mogelijkheden voor thuiswerken en levensloopbestendig wonen.

Materialen met een eigen identiteit

De materialisatie van de boslodges en woodcabins benadrukt de verschillende nuances van de woonvelden. Het ruwe, zwart gebeitste hout van de boslodges gaat zoveel mogelijk op in de natuur. De huid van de lodges krijgt extra textuur door het afwisselen van brede, smalle, diepe en ondiepe planken en latten. De uithollingen in de volumes (parkeerplaatsen, terrassen en accenten) zijn in blank hout uitgevoerd om het contrast te versterken. Bij de woodcabins accentueert de gevel van blankhouten shingles de schaal en tactiliteit van de intieme bosstraatjes. Subtiele kleurverschillen in het hout zorgen voor onderscheid tussen de individuele woningen. In de aaibare huid komen de abstracte glasvlakken met strakke dagkanten goed tot hun recht.

Lees meer over Groningen Meerstad