Innovatief, duurzaam, circulair en speciaal voor starters!

12 februari 2019 Circulaire projecten, Duurzaamheid, Klimaatadaptieve projecten, Projectnieuws, Woningbouw

Innovatief, duurzaam, circulair en speciaal voor de jonge doelgroep! Op één van de mooiste plekken in deelplan Waterdorp in Amersfoort zal naast de kerk, de school en de boerderij ook de fabriek herrijzen. De fabriekswoningen zijn geïnspireerd op oude fabrieken met sheddaken en stoere baksteen architectuur. De fabriekswoningen met een beukmaat van maar 3,60 meter breed zijn compact met een vernieuwende plattegrond. Dankzij de gunstige indeling, grote ramen en meerdere bouwlagen bezit je een volwaardige starterswoning.
De XS woningen worden gebouwd met een nieuw bouwsysteem geproduceerd door Rockwool, genaamd Rock Zero. Dit bouwsysteem bestaat volledig uit steenwol. Dankzij de hoge mate van flexibiliteit is het mogelijk om het Rock Zero bouwsysteem te demonteren en opnieuw te gebruiken, wat het volledig circulair maakt.
De gasloze woningen worden verwarmd door een luchtwarmte installatie die zijn energie haalt uit de zonnepanelen op het dak.
Naast de duurzaamheid van de woning is er ook de sociale duurzaamheid van de bewoners. Het fabrieksterrein wordt namelijk beheerd door het collectief van de bewoners. De jonge bewoners delen en beheren samen het industrieel ingerichte fabrieksterrein. Het terrein heeft een gezamenlijk chillpunt en gemeenschappelijke tuin gelegen aan het water. Kortom, de XS woning is een compacte innovatieve en vooral duurzame woning in een prettige leefomgeving aan het water.
De industriële woningen worden gebouwd door Heijmans en het fabrieksterrein is mede ontworpen door MAAK space te Amersfoort.