Amsterdams stadseiland Oostenburg is genomineerd voor Neprom-prijs 2024

25 april 2024 Awards, Stedelijk wonen, Utiliteitsbouw, Woningbouw

De vakjury van de Neprom-prijs heeft vijf projecten genomineerd die kans maken op de trofee van 2024. Oostenburg in Amsterdam is een van de vijf genomineerden. MIX architectuur was een van de architecten die bij deze herontwikkeling betrokken waren. Tijdens de Dag van de Projectontwikkeling op 16 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

“De Neprom-prijs beloont niet alleen hoogwaardige projecten, maar belichaamt ook de essentie van goede samenwerking tussen gemeenten en één of meer marktpartijen. Het bekroonde project blinkt niet alleen uit in leefbaarheid, beleving en gebruikswaarde, maar heeft ook een blijvende impact op de gemeenschap, getuigend van conceptuele kracht en duurzaamheid”, aldus de organisatie.

Stadseiland met industrieel tintje

Oostenburg huisvest na voltooiing ongeveer 1900 woningen en 120.000 m2 commerciële ruimte, verdeeld over 70 gebouwen. Er wordt naast woningen voorzien in ontspanningsplekken, horeca, bedrijvigheid en parkeren. Belangrijke historische gebouwen op het stadseiland, zoals de Van Gentdhallen en monumentale Werkspoorhal, blijven bewaard. Dit zorgt voor een stoer en robuust woon- en werkgebied. Bij de realisatie van Oostenburg zijn onder anderen meer dan 25 architecten betrokken. MIX architectuur maakte het ontwerp van een parkeerhuis en van twee appartementengebouwen op Kavel 8.

Parkeerhuis Oostenburgereiland

In 2020 is Parkeerhuis Oostenburgereiland opgeleverd. MIX architectuur maakte het ontwerp van de parkeergarage in opdracht van Ten Brinke Bouw. Het gebouw aan de Dijksgracht, naast het INIT-gebouw, heeft een vegetatiedak en is door pv-panelen volledig energieneutraal.

Het prefab betonnen casco maakt zo efficiënt mogelijk gebruik van de beschikbare ruimte en past goed bij de stoere industriële uitstraling van het gebied. De gevelelementen met verschillende bewerkingen vormen een mozaïek met tegenstellingen tussen open en gesloten, ruw en glad, dof en glanzend en breed en smal. Het gevarieerde ritme van de wisselende dilataties creëert in het donker een opmerkelijk lichtspel. Accenten als de houten verticale lamellen en geperforeerde staalplaat bij de entrees geven het gebouw een extra gelaagdheid.

Appartementengebouwen Kavel 8

Kavel 8 bestaat uit vier appartementengebouwen, waarvan MIX gebouw B en D (26 appartementen) ontwierp. De vier woongebouwen (opgeleverd in 2022) liggen op een smalle strook naast Parkeerhuis Oostenburgereiland. Ze zijn zo gepositioneerd dat er tussen de woningen en het parkeergebouw een smalle gezamenlijke hof ligt. Drie poorten verbinden deze lichte, hoge ruimte met de straatzijde. De vier gevels hebben allemaal een industriële uitstraling die past bij de historie van Oostenburg, maar zijn verder erg verschillend. Opdrachtgever van de appartementengebouwen is Stadgenoot.

Vakjury kiest winnaar

Behalve Oostenburg zijn Wisselspoor (Utrecht), Cruquius (Amsterdam), City-Center (Tilburg) en Oosterdokseiland (Amsterdam) genomineerd. De winnaar wordt gekozen door een vakjury die onder anderen bestaat uit eerdere winnaars van de prijs. De uitslag wordt bekend op 16 mei tijdens de Dag van de Projectontwikkeling.