Buitenkamers in het bos

  • Plaats Zeist, Kerckebosch, De Hout
  • Realisatie 2019
  • Opgave 80 appartementen
  • In samenwerking met ESscapes
  • Opdrachtgever BAM Wonen

Twee alzijdige woongebouwen in het bos

De opgave in de Hout behelst het ontwerp van twee woongebouwen met totaal 80 appartementen in scheg 4. De gebouwen vormen straks met de twee eerder gebouwde objecten een samenhangend ensemble waarbij elk gebouw een eigen expressie en karakter heeft. Een verdiepte parkeerkoffer verbindt de verschillende gebouwen. De bestaande en nieuwe invulling hebben afwisselend vijf en zes woonlagen en staan op een ontspannen wijze verspringend naast elkaar. In de verdiepte plint bevinden zich de privé parkeerplaatsen en de bergingen.

Efficiënt, betaalbaar en expressief

In teamverband is er gezocht naar een optimale balans tussen functionaliteit, betaalbaarheid en expressiviteit. Dit heeft geresulteerd in een helder ontwerp met constructief twee identieke gebouwen met een grote flexibiliteit met een individuele architectonische expressie per gebouw.

Duurzame, betaalbare woningbouw volgens BENG1

Om de twee appartementengebouwen te laten voldoen aan BENG1 zijn de gebouwen zo goed geïsoleerd dat ze bijna geen warmte verliezen. Met aanvulling van wtw-ventilatie en een douche-wtw blijkt de investering in een warmtepomp, in welke vorm dan ook, te kostbaar. Hier is gekozen om de appartementen te verwarmen met intelligente elektrische radiatoren, waar er per appartement slechts 3 stuks van nodig zijn. Elektrisch verwarmen voelt niet zo duurzaam, maar is dat op dit project wel degelijk. Door intelligente aansturing gaat de radiator uit wanneer de ruimte op temperatuur is, maar ook wanneer er een raam open staat of wanneer er niemand thuis is. Daarnaast wordt veel materiaal bespaard omdat er geen ketel of pomp aanwezig is en dus ook geen warmteleidingen. Voor Woongoed Zeist betekent het daarnaast een besparing in onderhoudskosten, aangezien de radiatoren nagenoeg geen onderhoud vragen.

Van balkon naar sfeervolle buitenkamer

Door het open balkon met weinig privacy te transformeren naar een sfeervolle, beschutte buitenkamer wordt het contact met het bos versterkt. Dit bereiken we door de terrassen structureel groter te maken dan de vraag, de toevoeging van houten lamellen en de woonkamerbrede puien tussen de terrassen en de woning. Per gebouw wordt dit thema op een andere wijze vormgegeven waardoor ze elk hun eigen expressie krijgen.

 

Stoere woongebouwen met een vriendelijke, natuurlijke uitstraling

De vijflaagse woongebouwen hebben eenzelfde opzet maar een eigen architectonische uitwerking. Dit is zichtbaar in de verschillende toplagen en de individuele bewerking van de terrassen. Door vanuit een heldere basis te werken lukt het om met beperkte middelen sociale woningbouw te realiseren met een hoogwaardige en duurzame uitstraling.

Gebouw en landschap integraal ontworpen

De unieke landschappelijke locatie in Kerckebosch vraagt om een zorgvuldige inpassing in het landschap. Vanaf de conceptfase is dit een integraal onderdeel geweest van de uitwerking van het plan.

Inspiratie voor de sfeervolle buitenkamers

Overtuigend winnaar design&build

Woongoed Zeist heeft een design&build prijsvraag uitgeschreven voor een betaalbaar, zeer duurzaam en functioneel ontwerp dat goed aansluit bij de ambities van Kerckebosch. Ons plan is als winnaar gekozen met de beste score op duurzaamheid, lage bouwkosten en beeldkwaliteit.

Projectdetails

Gewonnen design&build prijsvraag
Opgave80 sociale huurappartementen
OpdrachtgeverBAM/Woongoed Zeist
AannemerBAM Wonen
ConstructeurBAM/A&E
LandschapsarchitectESscapes
Coördinerend landschapsarchitectwUrck
Realisatie2019