Bastion herbergt levendige campus

  • Plaats Wageningen, Rijnveste
  • Realisatie 2013
  • Opgave Campus met 345 studentenwoningen
  • In samenwerking met ESscapes
  • Opdrachtgever Idealis

Studentenflat wordt studentencampus

De locatie ligt in een parkachtige setting langs de rondweg in Wageningen op de plek waar eerder één van de markante sterflats heeft gestaan. Uitgangspunt is dat de nieuwe campus opnieuw een herkenbaar gebouw is dat zich los maakt van de omliggende woonwijken en als markant object in het park ligt.

 

 

Modern bastion met een vriendelijk, groen hart

Het complex is vormgegeven als een moderne burcht in de parkachtige, groene omgeving. Robuuste, sculpturale wanden vormen samen een bouwblok met een eigen binnenwereld. De buitenzijde vormt een sterke eenheid met stoere, gesinterde stenen en een variëteit aan strakke, aluminium kozijnen. Bij het betreden van het complex ontvouwt zich een verrassende, vriendelijke binnenwereld. De combinatie van de witte gevels, de parkachtige invulling en de drie houten woonpaviljoens zorgt voor een prettige, campusachtige atmosfeer.

Een groene binnenwereld met 3 houten paviljoens

Bij het betreden van de campus ontvouwt zich een verrassende binnenwereld. De ruimte wordt rondom omsloten door wanden met een lichte steen. Eikenhouten pergola’s omlijsten de groene binnentuin en geven ruimte voor terrassen en het stallen van fietsen. Informele paden doorkruisen de binnentuin. De geplande lineaire bebouwing is komen te vervallen en omgezet in 3 houten paviljoens die als meubels in de binnentuin staan.

 

 

Grote variatie in typen studentenkamers

Het plan kent een grote variëteit aan studentenkamers. De basis wordt gevormd door 3 en 4-laagse “eengezinswoningen” met 4-6 onzelfstandige kamers en een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Specifieke plekken en overgangen in het plan vormen aanleiding voor bijzondere typen. De 3 paviljoens en 3 hoekaccenten herbergen zelfstandige kamers. In het 5-laagse hoekaccent op de kop zitten 5 stuks 3-kamerappartementen.

Warme, natuurlijke materialen

Natuurlijk duurzaam

Het plan kent een grote flexibiliteit waardoor er eenvoudig ingespeeld kan worden op toekomstige ontwikkelingen in de markt. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke energiebronnen. Zo komt het warmtapwater bijna volledig tot stand door zonne-energie en levert de windmolen op het dak voldoende stroom op voor de buitenverlichting. De GPR-score is 8. Energielabel A++. Hiermee zit het plan meer dan 10% onder de huidige wetgeving.

Projectdetails

Gewonnen architectenselectie
OpgaveStudentencampus met 345 studentenwoningen
OpdrachtgeverIdealis
AannemerGiesbers Ontwikkelen en Bouwen
ConstructeurHeijm-de Heer
DuurzaamheidsadviseurVIAC adviseurs
LandschapsarchitectESscapes
Realisatie2013