Ingetogen zorgvuldig

  • Plaats Hilversum, Vivaldipark
  • Realisatie 2016
  • Opgave Villa
  • Opdrachtgever Particulier

Passend in de context

De woning is gelegen tegen de bosrand op één van de laatste kavels in de bosrijke woonenclave “Vivaldipark”. Deze woonbuurt wordt gekenmerkt door los geplaatste, sculpturale bouwvolumes met kappen in groen omzoomde tuinen. Uitgangspunt was om het ontwerp te laten harmoniëren met de specifieke kenmerken van deze woonenclave.

Een licht en ruimtelijk huis

Na een aantal persoonlijke gesprekken met de opdrachtgevers werd duidelijk dat de ruimtelijke ervaring en de beleving van de omliggende natuur centraal zouden staan in het ontwerp. De houten bordestrap, die de drie woonlagen met elkaar verbindt, vormt de ruimtelijke spil van de woning. Het licht dat via het grote dakvenster binnenstroomt, versterkt de ruimtelijke beleving. Vanuit de open woonruimte is via de trap de entresol bereikbaar die middels een vide direct contact heeft met de onderliggende woonruimte. De dubbelhoge glaspui bij de vide opent de woonruimte richting de bosrand en versterkt de relatie met de groene omgeving.

Een robuuste sculptuur

De woning heeft een heldere hoofdvorm met een symmetrisch zadeldak. Door de kap te abstraheren middels een verholen goot krijgt de woning een robuuste uitstraling. De straatgevel is relatief gesloten. Aan de tuinzijde opent de woning zich richting de bosrand. De laagbouw vouwt hier om de hoofdmassa heen en creëert ruimte voor een beschut terras met een overdekte veranda. In de robuuste schoorsteen zit zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde een open haard om optimaal te genieten van deze bijzondere woonplek.

Genomineerd voor de Hilversumse architectuurprijs 2016

Juryrapport Hilversumse architectuurprijs 2016

“Met een beperkt aantal materialen met elk hun eigen expressie is een tijdloze en krachtige compositie ontstaan. De jury is van mening dat hier een stijlvolle woning is gerealiseerd. De woning past goed in het geheel van de omringende bebouwing en het ruime, parkachtige groen.”

Projectdetails

Particuliere Villa
OpgaveVrijstaande villa
OpdrachtgeverParticulier
AannemerValleibouw
ConstructeurSnetselaar Constructieve Ingenieurs
Realisatie2016