Eigentijdse drive-in woning

  • Plaats Enschede, Het Bijvank
  • Realisatie 2015-2019
  • Opgave 108 woningen
  • Opdrachtgever Woningcorporatie Domijn/Nijhuis Bouw

Transformatie van jaren '60 stempelwijk

De jaren ’60 wijk “het Bijvank” in Enschede is opgebouwd uit een karakteristiek “stempelpatroon” van witte, platte woonblokken op een donkere plint in een groene setting. Fasegewijs worden deze blokken vervangen door woonblokken met een gevarieerd woonprogramma. De oorspronkelijke opzet wordt gerespecteerd. Conform strakke spelregels en een zorgvuldige afstemming ontstaat er een nieuwe wijk met veelal sociale woningbouw. Geïntegreerde, gebouwde erfafscheidingen vormen samen met de bouwblokken een sterke eenheid.

Oude principes op een nieuwe wijze vertaald

De nieuwe wijk bouwt verder op de oude principes maar krijgt door de differentiatie en de herinterpretatie van de oorspronkelijke uitgangspunten een nieuwe, hoogwaardige uitstraling.

Huurder bepaalt architectenkeuze

In het eerste wooncluster hebben de toekomstige huurders na een selectieprocedure MIX als architect gekozen. Binnen de randvoorwaarden hebben wij ingrediënten bedacht voor een tijdloze baksteenarchitectuur met een geraffineerde verfijning in reliëfmetselwerk.

Variatie binnen een thema

De nieuwe wijk is gebaseerd op voormalige stedenbouwkundige principes. Het totale ensemble vormt een sterk samenhangend geheel. Per wooncluster ontstaan er subtiele verschillen in detail en compositie. De volumes staan op een orthogonale wijze geclusterd rondom groene hoven. De donkere plint met geïntegreerde erfafscheidingen en de uitkragende lichte bovenbouw vormen bij elkaar een krachtige, herkenbare eenheid.

Volumes vrij in de ruimte

De woningen met aangrenzende tuinen vormen bouwkundig een sterke eenheid. De ensembles staan op een losse wijze gegroepeerd vrij in de groene ruimte en presenteren zich als alzijdige volumes. Bergingen en privé parkeerplaatsen zijn integraal opgenomen in het totaalontwerp.

De vrije sector huurwoningen in de laatste fase complementeren het plan

Projectdetails

Gewonnen architectenselectie
Opgave108 woningen
OpdrachtgeverWoningcorporatie Domijn/Nijhuis Bouw
AannemerKoopmans Bouwgroep/Nijhuis Bouw
ConstructeurLucassen Bouwconstructies/Alferink van Schieveen
Start-Realisatie2015-2019