Alzijdige sculptuur

  • Plaats Elst, Westeraam, 2 Urban Villa's
  • Realisatie 2012
  • Opgave 2 gebouwen met elk 17 appartementen
  • In samenwerking met ID Planontwikkeling B.V.
  • Opdrachtgever BPD Amersfoort en KWP

Twee sculpturen in het groen

Het plan is opgebouwd uit een ensemble van twee appartementenvilla’s welke als losse objecten in een groenstrook staan. De groenstrook verbindt twee woonbuurten in de wijk Westeraam. De incidentele bebouwing in de groenstrook moest zich volgens het BKP onderscheiden door de alzijdige oriëntatie en een sculpturale bewerking.

Een helder vormconcept

Het vormconcept gaat uit van een heldere rechthoekige hoofdvorm in een roodbruine baksteen. Middels strategisch gekozen bewerkingen van de massa ontstaan er uithollingen waardoor het gebouw zich opent en de appartementen zich oriënteren op de omgeving door middel van grote glasvlakken en verspringende terrassen. Aan de entreezijde vormt deze uitsnede een herkenbare entree. De lichte materialisatie (glas, witte gebeitste houten delen, witte balkons) zorgt voor een mooi contrast met de zware, genuanceerde steen. Overal waar “de huid” van baksteen doorsneden wordt is de dikte van een steen afleesbaar.

De koper ontwerpt mee

Het plan is met co-creatie tot stand gekomen. In een viertal woonworkshops en persoonlijke gesprekken met de architect hebben de kopers individuele keuzes gemaakt op het gebied van: appartementgrootte, indeling en oriëntatie. Vanuit een efficiënte structuur met wonen rondom een centrale portiek was het mogelijk om per laag verschillende plattegrondindelingen te maken. Tijdens de workshops werden de oorspronkelijke 20 appartementen omgezet naar 17 grotere appartementen.

Per verdieping een andere plattegrondindeling

Het ontworpen casco heeft een grote flexibiliteit. Door constructielijnen consequent over alle lagen door te zetten lukt het om rondom de portiekontsluiting verschillende appartementsgroottes en
-indelingen te maken. In overleg met de toekomstige bewoners is er veel gebruik gemaakt van deze flexibiliteit en zijn er per verdieping andere keuzes gemaakt.

Twee alzijdige sculpturen in het groen

Projectdetails

Opgave2 x 17 appartementen
OpdrachtgeverBPD Amersfoort en KWP
AannemerVeluwezoom / Verkerk Bouw
ConstructeurAveco de Bondt