Kappenspel aan de bosrand

  • Plaats Ede, Kazerneterrein SSK4b/7
  • Realisatie 2019
  • Opgave 20 villa's
  • Opdrachtgever Heijmans Vastgoed

De Ginkelse hei als achtertuin

De locatie van de 20 villa’s grenst direct aan de Ginkelse hei. Hier raken wonen en natuur elkaar op het grensvlak van de voormalige kazerneterreinen en het uitgestrekte landschap. Deze bijzondere locatie vormt de belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp van de villa’s.

Een iconische randje langs bos en hei

Op deze ultieme woonplek vloeit de nieuwe woonbuurt over in het bijzondere bos- en heidelandschap. Onze ambitie is om deze overgang zo harmonieus mogelijk te laten verlopen. Stedenbouwkundig is dit vertaald in een planopzet met minder woningen dan de proefverkaveling. Door te kiezen voor alleen vrijstaande woningen die rondom vrij blijven van de zijdelingse erfgrens en altijd een nokrichting hebben die haaks staat op het achterliggende landschap blijft de bosrand goed waarneembaar.

Een uitgebreide toolbox voor een gevarieerd ensemble

Door te kiezen voor een drietal woningontwerpen die elk hun eigen contour en karakteristiek hebben ontstaat er een gevarieerd en ontspannen straatbeeld. Vervolgens kan elke woning gebruik maken van een uitgebreide “toolbox” waardoor uiteindelijk elke woning uniek gemaakt kan worden en precies afgestemd kan worden op de wensen van de bewoner.

Een mooi ensemble met een sterke samenhang

Dit willen we bereiken met een krachtig en onderscheidend architectuurhandschrift. Door te kiezen voor karakteristieke flauwe kappen met grote overstekken en de houten sporenkap wordt de toon gezet. Insnijdingen in de massa’s creëren een voorname en hoge entree met een spectaculair dakoverstek. Door deze ingreep ontstaat er bij elke woning aan de noordzijde ruimte voor twee parkeerplaatsen naast elkaar achter de gevelrooilijn.

Projectdetails

Gewonnen prijsvraag
Opgave20 villa's
OpdrachtgeverHeijmans Vastgoed
AannemerHeijmans Huizen
ConstructeurRaadgevend Ingenieursburo Van Nunen
SupervisorPalmbout
Realisatie2019