Eigentijdse afronding

  • Plaats Dieren, Johan Wagenaarplein
  • Realisatie 2013
  • Opgave 17 sociale huurappartementen
  • Opdrachtgever Portaal Vastgoed Ontwikkeling

Een eigentijdse afronding van een na-oorlogse woonwijk

Het halfronde gebouw vormt het nieuwe gezicht van het groene hart van deze naoorlogse woonwijk in de westelijke helft van Dieren-Noord. Door deze nieuwe toevoeging krijgt de lege, groene ruimte een betere schaal en een duidelijke “afronding”.

Anoniem groen in een eenzijdig bebouwde woonwijk uit de jaren '50

Het bestaande groene hart vormt een grote leegte in een gedateerde, eenzijdig bebouwde woonwijk. Door de toevoeging van een nieuw appartementengebouw en herinrichting van de openbare ruimte krijgt het groene hart weer een kwalitatieve toekomst.

Een bijzondere sluitsteen met een optimistische uitstraling

Verschillende architecten werden uitgedaagd om met een betaalbaar en verrassend concept te komen. MIX architectuur werd gekozen met een krachtig  en eenvoudig ontwerp dat verrassend efficiënt bleek te zijn. Met een optimale bruto-netto verhouding en een efficiënte structuur bleek het mogelijk om met een beperkt budget voor sociale woningbouw een gebouw te maken met een optimistische, paviljoenachtige uitstraling.

Alle woningen openen zich naar het park

Door de 5 sociale huurappartementen per laag in een halfronde gebouwvorm onder te brengen hebben alle woningen een duidelijke oriëntatie op het groene park. Een compacte entreehal zorgt voor een efficiënte ontsluiting. De gebogen gevel krijgt de gewenste transparante uitstraling doordat alle verblijfsruimten aan deze parkzijde liggen.

Een eenduidig concept met een zorgvuldige uitwerking

De gebogen wand met de losse invulling van terrassen, betonbanden en penanten geven het gebouw de uitstraling van een eigentijds paviljoen dat het bestaande park een nieuw gezicht geeft.

Een markante sluitsteen met een maximale oriëntatie op het park

Projectdetails

Gewonnen architectenselectie
Opgave17 sociale huurappartementen
OpdrachtgeverPortaal Vastgoed Ontwikkeling
AannemerKuiper Arnhem
ConstructeurBartels Ingenieurs
Realisatie2013