Gevarieerd kappenspel

  • Plaats Alphen aan den Rijn, Zwanebloem
  • Realisatie 2012-2014
  • Opgave totaalconcept voor een dorpse woonbuurt met 121 woningen
  • Opdrachtgever Iris Vastgoed

Ingrediënten voor een eigentijdse, dorpse woonbuurt

De twee woonvelden rondom het centrale park zijn samengesteld uit een aaneenschakeling van kleinschalige aangekapte volumes. Variatie in hoogte, diepte en kleur baksteen zorgen voor een prettige kleinschaligheid. Het plan gaat mooi “de hoek om” door specifieke hoekwoningen met geïntegreerde erkers en begroeide erfafscheidingen.

 

 

Een gevarieerd spel van kappen

Alle woningen hebben een brede beukmaat van 6,0 m en flauwe langskap met rondom royale overstekken. Door de verschillende woningtypen per blok te combineren ontstaat er een gevarieerd spel van kappen. De combinatie van baksteen gevels met grote kozijnaccenten in glas en hout geven het plan een eigen dorpse uitstraling.

Van concept naar gebouwde werkelijkheid

In de eerste spontane schetsen hebben we met elkaar het gevoel vastgelegd van ons beeld van de nieuwe woonbuurt. In de uitwerking zijn we trouw gebleven aan deze conceptschetsen en hebben we ze vertaald in een gebouwde werkelijkheid.

Stedenbouw en architectuur met elkaar vervlochten

Koper kiest eigen gevel en plattegrond

Binnen een heldere bouwsystematiek zijn er veel varianten ontworpen waaruit de koper zijn eigen woning kon samenstellen. Bij de tweekappers kon er o.a. gekozen worden uit een entree in de voorgevel of kopgevel. Door de combinatie van de verschillende mogelijkheden ontstond er een matrix waarbinnen elke woning uniek werd.

Projectdetails

Gewonnen prijsvraag
OpgaveTotaalconcept voor een dorpse woonbuurt met 121 woningen
OpdrachtgeverIris Vastgoed
AannemerSprangers Bouwbedrijf
ConstructeurVan Dijke B.V.
Start-Realisatie2012-2014